Chokladägg





Glad påsk!
Hemmagjorda veganska chokladägg. Som är supergoda. Som är fyllda med chokladighet som smakar som browniesmet eller med jordnötgöttighet.
Är lite inne på det här med raw food på sistone. Jag gjorde chokladbollarna, som sedan är doppade i vegansk vit choklad (som också är ekologisk), på en raw food brownie-smet. Helt otroligt. Inte är receptet bara enklare att göra än vanliga brownies eller andra älskvärda chokladkakor, men den är även nyttigare som fasen OCH smakar precis lika gott.
Dessutom tycker jag detta lilla gullfenomen Cake pops är helt gudomligt söta. Så jag gjorde en liten raw(nästan)variant på dem. Men jag lovar att de är lika goda som med socker.
En påskbukett med godis! Varsågod.
Chokladvarianten, ca. 10-11 st:
- 1 cup valnötter (ca. 2 1/3 dl)
- 1 cup dadlar, urkärnade (färska, inte torkade)
- 4 msk kakao
- 4 msk kokosflingor
- 2 msk agavesirap
- ca. 100 g vit, vegansk choklad för doppning
- färgglad torkad frukt till dekoration
Mal nötterna i en matberedare till finkornigt mjöl. Ha ner dadlarna och kör tills det blir en kladdig massa. Kör sedan ner resten av ingredienserna. Forma bollar och låt vila i frysen i ca. 10 minuter. Smält chokladen, ta ut bollarna och doppa dem i chokladen. Antingen genom att först sticka ner en pinne i bollen, och sticka lilla klubban i en hållare, eller med hjälp av ett par skedar (förslagsvis) och ställ dem på bakplåtspapper tills de stelnat.
För jordnötsvarianten tar man helt enkelt jordnötter istället för valnötter och utesluter kakao och kokosflingor.



Dinkelbröd i gryta



Ännu ett vackert och saftigt bröd med kraftig, krispig yta från gjutgärnsgrytan! Testade ett grövre bröd idag, blev mycket gott med härlig dinkelsmak :)
Var försiktig med grytan dock. Man tror att man är varsam och så kickar reflexer in och man plockar upp ett 275°-varmt grytlock med bara handen ändå. Och så sitter man där med fingrarna i en skål med isvatten resten av kvällen...
- 5 g jäst
- 3 1/2 dl vatten
- 1/2 dl havrekli
- 1 msk salt
- 5 dl siktat dinkelmjöl
- 3 dl vetemjöl
- havrekli till utbakning
Lös jästen i vattnet. Rör ner havrekli och salt, och därefter mjölet, men bara så allt blandas. Täck över med plast och låt jäsa i 6-8 timmar eller över natten/dagen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord, vik över sig själv ett par gånger, täck över och låt vila i 15 minuter. Vik degen över sig själv ett par gånger till, strö ut havrekli eller mjöl på en bakduk, lägg på degen och vik över duken. Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och värm upp till 275°. Låt degen jäsa medan ugnen värms upp.
Ta ut grytan och stjälp över degen, sätt på locket och baka i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 225° och baka i ytterligare 30 minuter. Ta sedan av locket och baka i 20 minuter till. Låt svalna på galler utan bakduk.
Chokladbiskvier




En liten fuskig variant på den lyxiga chokladbiskvin, men ack så god och fin ändå! Seg mandelbotten, fluffig chokladfyllning med ett tunt lager mörk choklad som täcke <3
- 300 g mandelmassa
- 1 äggvita
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kakao
- 125 g mörk choklad, smält
Riv mandelmassan grovt och rör ihop med äggvitan. Forma små bollar och platta ut till kakor på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i 175° i 12 minuter. Låt svalna helt på galler.
Gör fyllningen så länge: Vispa det rumsvarma smöret med sockret och kakao till en jämn smet. Bred sedan på de svalnade kakorna. Doppa i choklad.
Det underbara New York Times brödet




Det här brödet har funnits på alla bloggar och baktidningar och blivit aspoppis. Ett supergott bröd med fin konsistens som påminner om surdegsbröd trots att det egentligen bara läst mycket länge. Blir dessutom mycket vackert. Hade man haft dubbla mängden salt hade det ju nästan varit perfekt..!
Nu står måtten alltså på amerikanska, men eftersom alla (mina 1-2 läsare) har smarta datorer och internet så lär det väl inte vara något problem!
- 3 cups vetemjöl (gärna special!)
- 1/4 tsk "instant yeast" alternativt 2-3 ärter jäst
- 1 1/4 tsk salt (vad är det för mått på salt egentligen? vem orkar mäta upp 1/4 tsk??) och ta som sagt gärna mer
- 1 5/8 cup vatten (än en gång - vad är 5/8 för konstigt mått egentligen?)
Använder du torrjäst så blanda detta med mjöl och salt och rör ned vattnet - annars blanda jästen med vattnet, rör ned salt och därefter mjöl och blanda. Knåda behövs inte.
Täck med plast och ställ för att jäsa i minst 12 timmar, men gärna upp till 18. Degen ska bli alldeles bubblig!
Mjöla bakbord och häll ut degen. Med mjölade händer vik den ett par gånger över sig självt. Täck över och låt vila i 15 minuter.
Mjöla en bakduk (gärna med typ havrekli för att få en krispigare yta), vik degen ett par gånger över sig själv och forma till en boll och lägg på duken. Mjöla ovanpå och vik över duken. Jäs i 2 timmar.
När det är en halvtimme kvar på jäsningen, sätt på ugnen till 230° och ställ in en gjutjärnsgryta med lock medan den värms upp. Ta sedan ut den nu extremt heta grytan och floppa ner degen - skaka lite för att jämna ut. Sätt på locket, in med grytan och baka i 30 minuter. Ta sedan av locket och baka i ytterligare 15 minuter.
Stjälp ut brödet och låt svalna på galler.