Snickerstårta

 
 
 
 
Gratulerar fadern på 53-års dagen.
 
Enklaste goda tårtan du kan slänga ihop på en kvart.
Farligt då Snickers möter tårta.
You're not you when you're hungry. Have a piece of Snickers cake.
Äh.
Gott äre iallefall.
 
- 1/2 burk jordnötssmör
- 1/2 dl socker
- 1 dl mörk sirap
- 4 1/2 dl Rice Krispies
- 1/2 dl riven kokos
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 påse jordnötter
- 400 g mörk fairtrade choklad
 
Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull på svag-mellan värme, så att de smälter samman fint. Rör därefter ner Rice Krispies, kokos och vaniljsocker. Vänd ner i en smörad bakform och platta till med baksidan av en sked, eller dylikt. Strö över jordnötterna och bred över smält choklad.

Det vegetariska lilla smörgåsbordet

 
I år till jul fick det bli lite lagom med vanliga quornbullar, västerbottenost-bollar (riven västerbottenost, creme fraiche, salt, peppar, vitlök - rullad i hackade spenatblad), quornbitar i senapssås, lingonsylt och potatisgratäng. Och en god sallad med granatäpple. Och vörtbröd. Och cheddar. Gött.
Nu är man mätt fram till nyår.
 
 

Praliner med pepparkakstryffel

 
 
 
 
 
Supergod, len chokladtryffel omslutad av vit eller mörk choklad. Lite pilligt att göra men väl värt det, med egna fina julpraliner!
 
- 300 g mörk choklad
- 2 dl vispgrädde
- 20 g smör
- 1 tsk pepparkakskryddor
 
- ca. 200 g choklad till skalet
 
Smält chokladen till skalet. Fyll upp pralinformarna med den och häll ut överflödig choklad, så bara undersidan och kanterna är täckta. Ställ för att stelna.
Hacka den mörka chokladen och blanda med kryddorna i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen tills den är helt smält, jämn och blank. Lägg då ner smöret och rör om tills du fått en blank och jämn smet. Ställ för att svalna och stelna till lite.
Spritsa tryffeln i formarna och täck med mer smält choklad.

Chokladkola

 
Min mor improviserade fram ett mycket gott recept på chokladkola igår. Vi utgick från receptet från Magnus Johanssons Lyckas med choklad, men var inte så exakt-noggranna med måtten, bytte ut honung mot sirap, och tillsatte lite kakao när chokladen inte räckte till. Efter bara en kvart var det färdigkokat!
 
Supergoda är dom. Farligt goda.
 
För många, typ 50?
 
- 2 dl vispgrädde
- 1 1/4 dl mörk sirap
- 2 1/2 dl socker
- 200 g mörk choklad
- ca 3/4 dl kakao
 
Blanda grädde, sirap socker i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt chokladen. Koka upp under omrörning i ca. 12-15 minuter. När kulprovet är lyckat är kolan klar!
Häll upp på en bakplåtspappersklädd långpanna och låt svalna och stelna. Skär i bitar och klä i smörpapper.

Glögg

 
 
Inte särskilt söt men mycket god och kryddig hemlagad glögg.
Gör ett par dagar i förväg! Är man lite mer av en sweet tooth går det mycket bra att tillsätta mer socker. Man får nog en mycket fin smak om man först smälter sockret i kastrullen, innan man slår på vinet.
 
 
- 1 flaska rödvin
- 3-4 msk socker
- 2 kanelstänger
- 8 kryddnejlikor
- 12 kardemummakärnor
- 2 pomeransskal
- 1 1/2 dl vodka
 

Värm vin med kryddor, rör om tills sockret är smält. Tillsätt vodkan och rör om då och då medan det sjuder en stund. Smaka av - tillsätt gärna mer socker, om du vill.
Låt svalna lite, häll i en flaska och låt stå med kryddor i ett par dagar.

Chokladmuffins med pepparkaksfyllning

 
 
 
 
Oja. Saftiga chokladmuffins proppade med mjuk pepparkaksfyllning, a.k.a halvbakad pepparkaksdeg.
It's superduper.
 
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl kakao
- 1/2 tsk salt
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 175 g smält smör
- 1 3/4 dl mjölk
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 250 g pepparkaksdeg
- 100 g smält ljus blockchoklad
- några smulade pepparkakor
 

Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt. I separat skål, vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt smör, mjölk och vaniljsocker. Rör ner de två olika smetarna ihop.
Klicka ungefär en rågad matsked i varje muffinsform. Forma ca. en matsked stor boll av pepparkaksdegen och lägg en i varje muffinsform. Fyll resten av muffinsformarna med smet, och baka mitt i ugnen i 175° i ca. 22 minuter.
Låt svalna på galler.
 
Smält blockchokladen och bred på muffinsarna, och strö över lite pepparkakssmulor.
 
 

RSS 2.0