Chokladbulle med saffran



Dags att börja adventsbaket I guess.
Ville göra något roligare än den vanliga, sedliga lussebullen. Don't get me wrong, jag älskar faktiskt att gå runt på stan och känna doften av Pressbyrån-saffransbullar överallt. Men det är roligare att baka något nytt.
Så. Varför inte en saftig chokladbulle fullproppad med krämig saffransfyllning nu till första advent? Två awesome smaker i samma bulle liksom. Kan inte gå fel.
Receptet är (lite reviderat) från Magnus Johanssons bok, Lyckas med choklad <3
ca. 50 st:
- 40 g jäst
- 5 dl mjölk
- 8 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl socker
- 8 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl kakao
- 250 g mandelmassa
- 125 g rumsvarmt smör
- 2 g saffran
- 1 uppvispat ägg + pärlsocker till garnering
Blanda mjölk (ja, den kan vara kall) med jästen tills det smält samman, och rör ner mjölet. Låt den lösa degen jäsa i 45 minuter.
Gör under tiden fyllningen: Riv mandelmassan grovt, tillsätt smöret i små klickar, mosa ihop till en jämn massa, och rör ner saffran.
Tillsätt socker, den andra satsen mjöl och salt, och knåda tills degen är smidig och jämn. Tillsätt smöret i klickar, och knåda till en jämn deg (ja, det blir kladdigt - men ha tålamod och knåda tills det är helt jämnt ändå), och tillsätt slutligen kakao, och knåda än en gång tills den bruna färgen är jämn överallt.
Dela degen på två delar och kavla ut till avlånga, rektangulära plattor, ca. 3 mm tjocka. Bred på fyllningen, rulla ihop och skär varje rulle i ca. 25 bitar. Lägg dem i bullformar på en plåt, täck över och låt jäsa igen. I receptet står det 3 1/2 timmar, men för mig räckte det med endast 45 minuter eller något - annars skulle de bara bli för stora och svämma över i formarna.
Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i 225 graders värme i ca. 10 minuter.
Surdegsbröd med smak av lite mandel



Gott, segt och saftigt bröd med lite, lite smak av mandel.
- 12 g jäst
- 280 g vetesurdegsgrund
- 6 dl kallt vatten
- 1 msk salt
- 1 dl mandelmjöl
- ca. 13 dl vetemjöl special
Lös jästen och surdegen i vattnet, och rör ned saltet. Arbeta därefter ned mjölet, rör ihop, knåda till en jämn deg som ska vara kladdig! Täck över och låt jäsa i 3 timmar eller så, tills degen fördubblats i storlek. Under jästiden sträcker du ut degen över sig själv ett par gånger.
Häll ut degen på mjölad arbetsyta, dela på två och forma till två bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, täck över och låt jäsa i en dryg halvtimme till, medan ugnen värms till högsta värme.
Sätt in plåten i ugnen, spruta lite vatten uppe och nere i ugnen och baka i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 200° och baka i ytterligare 35 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Kladdkaka med jordnötstosca


Fars dag firas bäst med att begagna fadern i frågas favoritsaker. Min far är inte mycket till sötsmakare, men en Snickers brukar alltid slinka ned, så jag körde lite på ett Snickerstema - choklad, kola och jordnötter. Det är ju rätt nice. Tar man bara en liten bit är det ju rätt lagom mäktigt.
Alltså. Ja. Smakar som en gigantisk Snickers, helt enkelt. Det talar väl för sig självt. Gott <3
Tosca:
- ca. 400 g saltade jordnötter
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 1 dl vispgrädde
- 3/4 dl honung
- ca. 25 g mörk choklad
Kladdkaka:
- 100 g smör
- 3 dl socker
- 2 ägg
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 dl mjölk
- 4 msk kakao
- 1 1/2 dl vetemjöl
Rosta nötterna i ugnen i 200° i 8-10 minuter, rör om ett par gånger så de inte bränns.
Sänk ugnstemperaturen till 150°. Smält smöret till kladdkakan och blanda ner alla andra ingredienser. Baka i ugnen i ca. 40 minuter.
Laga toscasmeten genom att smälta smöret i en kastrull, och rör ned de övriga ingredienserna, utom chokladen och nötterna. Låt koka tills kulprovet visar att den är klar. Rör ned nötterna, häll smeten över kakan och strö till sist över lite finhackad, mörk choklad.
Surdegsbröd med choklad





Degen ger dubbelt upp.
Följde Pain de Martins fina recept på hans "Ljust och gott med lite, lite råg"-bröd, men hade en massa choklad i ena brödet.
Åt ett chokladfyllt surdegsbröd på mitt helgsbesök i Köpenhamn i somras, från det lilla bageriet som låg runt hörnet där jag bodde, och har velat baka ett dylikt sedan dess.
De här bröden var helt gudomliga, I tell you. Även om du inte vill ha choklad i så är det bland det bästa jag bakat hittills. Stora, fina hål med läcker seghet och underbar tjock och seg yta. Och chokladtillägget är så jävla awesome. Så himla perfekt början på dagen på den gråa, kyliga morgonkvisten.
Dag 1, kväll
- 100 g vetesurdegsgrund (ca. 1 dl)
- 1 dl ljummet vatten
- 2 1/2 dl vetemjöl special
- 1 dl rågmjöl
Dag 2, morgon
- surdegen från kvällen innan
- 6 dl vatten
- 12 1/2 dl vetemjöl special
- 1 1/2 msk salt
- 75 g mörk Fairtrade choklad, grovhackad
Rör ihop allt och täck över med plast för att stå över natten, helt enkelt.
Morgonen därpå blandas surdegen med resterande ingredienser och täcks för att jäsa i ca. 3 timmar. Första timmen sträcks degen ut och viks över sig själv 2-3 gånger.
Dela degen på 2 delar. Vill man ha choklad i båda sina bröd dubblas mängden choklad i receptet. Platta ut ena degen till en rektangel och strö över hälften av chokladen. Vik den över sig själv, platta ut och strö över resten av chokladen, sträck ut och vik över sig själv igen. Forma till ett bröd och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Den andra degen sräcker du ut, viker den över sig själv igen och formar till ett till bröd, och lägger bredvid det andra på plåten. Täck över och låt jäsa i 1 timme till, medan ugnen värms till högsta värmen.
Sätt in plåten i ugnen, spruta in lite vatten och låt baka i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 200° och baka i 20-30 minuter till. Stäng av ugnen och låt bröden stå kvar i fem minuter med ugnsluckan på glänt
Pumpkin Pie



Det är Halloween och mest av allt vill min syster ha Pumpkin Pie, av den fina nostalgiska anledningen. Så vi pallade iväg oss till The English Shop på Medis, och skaffade lite mer pumpapuré och "evaporated milk" som det heter, annars lär det gå lika bra med kondenserad mjölk, tror jag.
Krämig och len med djup smak av pumpa och pepparkaka. Mer höstligt än detta kan det inte bli.
- 3 dl vetemjöl
- 100 g tärnat smör
- 2 tsk socker
- 3 msk kallt vatten
- (1 äggula)
- 3/4 cup socker
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk mald ingefära
- 1/4 tsk mald nejlika
- 2 ägg
- 1 burk pumpapuré (425 g)
- 340 g evaporated milk
Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa, rör ner socker. Forma en grop i mitten och häll ned vattnet, forma till en jämn deg - addera mer vatten om det behövs. Forma till en jämn boll, platta till lite, plasta in och ställ i kylskåpet i 15 - 30 minuter. Kavla ut mellan ett par bakplåtspappersark, så att det täcker en pajform.
Pensla eventuellt med äggula, och förgrädda i ugnen i 175° 10 minuter med ett jämnt lager ris utspritt på bakplåtspapper i skalet, ta bort riset och pappret sedan, och baka i ytterligare 5 minuter.
Höj ugnstemperaturen till 215°. Rör ihop socker och kryddor till fyllningen. Vispa äggen separat, rör ned pumpapurén och kryddblandningen, och därefter mjölken lite i taget. Häll ned i det förgräddade pajskalet, och baka i 15 minuter. Sänk därefter temperaturen till 175° och baka i ytterligare 40 minuter.
Enkel vaniljglass


Detta är den enklaste efterrätten till middagen du kan slänga ihop på morgonen innan du drar iväg, om du drar iväg någonstans. Av någon anledning känns dessutom hemmagjord glass alltid något lyxigt. Trots att detta inte ens är gjort med riktig vaniljstång kokat i grädde.
Feel-good mys.
- 3 ägg
- 1/2 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
Vispa ägg och socker vitt och skummigt med elvisp, och vispa sedan vispgrädden separat med elvispen. Sedan vispar du ned grädden i äggblandningen. Häll i behållare med lock, och ställ in i frysen. Rör om en gång i timmen eller så, de första timmarna, så att det inte bildas fryskristaller (eller så skiter du i det som jag egentligen gjorde, eftersom folk ändå säger att det är finare med dessa kristaller för det känns "hemmagjort på ett lyxigt" sätt - aaja!). Låt frysa sedan i 4-6 timmar.