Falafel
Hann inte fota de här.
En vegetarisk klassiker antar jag.
Mor och jag försökte fritera dem här jävlarna. Men det gick inte alls så bra. Men det gick bra att steka dem. Så det gjorde vi.
Sedan fick de hyssas in i ugnen i 250° på grill ett tag så de fick lite yta. Alltså inte det mest lyckade jag gjort, men rätt goda! I guess det är nåt man ska käka i pitabröd med en massa sås och sånt.
- 5 dl kokta, avrunna kikärter
- 1 liten, finhackad lök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk hackad färsk persilja
- 1 msk hackad färsk koriander
- (2 tsk malen spiskummin) detta hade inte vi så det skippades
- salt & peppar
- 1/2 tsk bakpulver
- lite mjöl + sesamfrön
- lite olja
Om du har matberedare är det awesome. Om du har mixer är det bra, men lite jobbigare. Kör kikärter i matberedaren till puré, addera därefter lök, vitlök och sedan kryddorna. Rör även ner bakpulvret.
Forma till bollar och rulla i lite mjöl och sesamfrön. Fritera i olja, eller mycket lättare - som vi gjorde - stek dem i olja på ganska hög värme.
En vegetarisk klassiker antar jag.
Mor och jag försökte fritera dem här jävlarna. Men det gick inte alls så bra. Men det gick bra att steka dem. Så det gjorde vi.
Sedan fick de hyssas in i ugnen i 250° på grill ett tag så de fick lite yta. Alltså inte det mest lyckade jag gjort, men rätt goda! I guess det är nåt man ska käka i pitabröd med en massa sås och sånt.
- 5 dl kokta, avrunna kikärter
- 1 liten, finhackad lök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk hackad färsk persilja
- 1 msk hackad färsk koriander
- (2 tsk malen spiskummin) detta hade inte vi så det skippades
- salt & peppar
- 1/2 tsk bakpulver
- lite mjöl + sesamfrön
- lite olja
Om du har matberedare är det awesome. Om du har mixer är det bra, men lite jobbigare. Kör kikärter i matberedaren till puré, addera därefter lök, vitlök och sedan kryddorna. Rör även ner bakpulvret.
Forma till bollar och rulla i lite mjöl och sesamfrön. Fritera i olja, eller mycket lättare - som vi gjorde - stek dem i olja på ganska hög värme.
Bergis

En svensk vit brödsklassiker. Och ett mycket gott och saftigt sådant må jag säga.
Passade väl bra på buffébordet på studentmottagningen.
- 50 g jäst
- 1 msk olja / smält smör
- 5 dl vatten / mjölk
- 2 tsk salt
- ca. 13 dl vetemjöl
- 1 uppvispad äggvita
- vallmofrön
Smula ner jästen och häll på fingervarm vätska tillsammans med matfettet. Salta, och arbeta därefter ner mjölet, till en jämn, smidig och blank deg. Täck över för att jäsa till dubbla storlek, ca. 45-60 minuter.
Ta fram degen på mjölat bakbord, lägg undan en liten bit, och dela resten på två. Forma till två limpor.
Gör två flätor och placera ovanpå limporna. Täck över och låt jäsa igen i ca. 30 minuter.
Pensla med äggvitan och strö över lite vallmofrön, innan du bakar dem i nedersta delen av ugnen i 125° i 20-25 minuter.
Muffins med soltorkad tomat & basilika

Jenny kom in till mig med två underbara kok-/bakböcker. En heter kort och gott "Muffins" och är helt enkelt en stor bok enbart om och med recept på muffins, däribland matmuffins.
Så detta recept är taget därifrån.
En sats à 12 muffins:
- 5 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2 ägg
- 2 dl gräddfil
- 1 dl mjölk
- 1 dl matolja
- 1 dl cocktailtomater, halvtorkade (jag tog soltorkade tomater)
- 10 blad basilika, riven
- svartpeppar
- 1 mozzarella
Blanda alla torra ingredienser för sig och vispa ihop de blöta för sig, och rör därefter ihop smeterna. Blanda sedan ner tomater, basilika och svartpeppar. Jag skar upp mozzarellan och hade även ner den, men i receptet står det att man ska skiva den och lägga en skiva på toppen av vardera muffin.
Häll ner smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca. 15-20 minuter.
Grovt lingonbröd


Var lite uttråkad och vi hade ändå inget bröd hemma - så varför inte baka något gott, grovt bröd med härlig sötma från lingon så man har till frukost nästa morgon? Faktiskt riktigt saftigt. Som min syster sa "det liksom smälter i munnen". Jag har i allmänhet svårt för bröd med frukt i, men lingonsylt funkar sannerligen. Det ger det bara en saftighet, och som sagt, en aning sötma.
Receptet är taget från Icas webbplats:
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl rågmjöl
- 1 dl solrosfrön (jag tog hälften solrosfrön/hälften pumpakärnor)
- 1/2 dl krossade linfrön
- 1/2 dl rågkross
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 5 dl naturell yoghurt (jag tog dock filmjölk - fungerar lika bra)
- 1 dl lingonsylt
Blanda alla torra ingredienser, och rör därefter ner yoghurt och lingonsylt. Du ska ha en riktigt kladdig deg.
Stjälp ner degen i en smörad brödform, och baka i nedre delen av ugnen i 175° i ca. en timme.
Låt brödet svalna på galler.

Halloumiburgare


Åhååå sommarmat <3
Otroligt gott. Mmm.
Köp några fina, goda, färska franska buns från affären. Dela dem på hälften och bred på lite eget vitlökssmör. Stek/grilla dem tillsammans några skivor halloumi i ugnen eller på grillen. Servera med färsk basilika, sallad, tomat, ketchup och örtsalt.
Mors dag: Choklad- & mint marMORtårta


Tänker man mintchoklad så tänker man på min mamma. Och illgrönt.
När vi bodde i USA köpte vi ofta big packs av glass på Costco, och så fick vi välja ut våra favvisar. Mamma valde alltid ut den gigantiska mintgröna glassen med bitar av choklad i. Det gjorde inte så mycket. För det var en av mina favvisar också.
Mycket god Mors dag-tårta.
Var lite av en personlig signal för mig dock att börja träna armarna. Fyfan vad jobbigt att kavla marsipan. Tips: köp färdigt marsipanlock! (om man nu tänkt sig ha marsipanlock...)
Juste. Detta recept bygger typ på sockerkaksmetoden - vispa ägg och socker poröst, så får man en hög och luftig kaka. Dessvärre är jag lite lat. Så jag orkade inte vispa så länge. Man kan ju också ha bakpulver om man är lat.
Hm.
- 3 1/3 dl vetemjöl
- 230 g smör
- 4 ägg
- 2 1/2 dl socker
- 3/4 dl kakao
- 1/2 dl mjölk
- några droppar mintessens
- några droppar grön hushållsfärg
Ha smöret framme eller smält det tills det blir helt mjukt, men inte till vätska, och mosa ihop det tillsammans med mjölet till en krämig smet. I en separat skål vispar du ihop ägg och socker poröst. Vispa ner det lite i taget till den andra smeten. Fördela smeten hälften/hälften i var sin separat skål. Blanda ner kakao och mjölk i den ena, och mint och den gröna färgen i den andra.
Varva en sked från varje smet ner i en smörad och mjölad, rund kakform.
Baka i nedre delen av ugnen i 180° i 45 minuter. Låt svalna.
För locket: Mosa ihop ca. 300-400 g marsipan med några droppar hushållsfärg. Kavla ut till en platt, rund kaka mellan två ark bakplåtspapper, och placera över tårtan.
Fröbröd


Mycket gott och saftigt, lagom grovt bröd med lite knaprighet! Perfekt frukostbröd liksom.
Synd att det blev så dåliga bilder bara.
- 50 g jäst
- 8 dl vatten
- 3-4 msk mörk sirap
- 3 tsk salt
- 2 dl frön (jag hade pumpa- och solrosfrön)
- 4 dl fint rågmjöl
- ca. 13 dl vetemjöl
Smält samman jästen med vattnet som du värmt till ca. 37°, fingervarmt. Rör ner sirap och salt, och därefter frön. Arbeta sedan ner mjölet lite i taget, och knåda till du fått en fast, jämn och smidig deg som släpper bunkens kanter.
Täck över och låt jäsa till dubbla storleken, ca. 45 minuter.
Ta fram degen och arbeta ut på mjölat bord. Dela den på två, forma limpor och lägg i smörad brödform, om så önskas.
Täck över och låt jäsa igen i ca. 30 minuter.
Baka i nedre delen av ugnen i 200° i ca. 30-40 minuter, eller tills teststickan kommer ut torr.
Yoghurtlimpa

Mycket gott vardagsbröd. Yoghurten gör smaken mer fyllig på något sätt, tillsammans med lite smör. Vill man ha ännu mer smak kan man ha mer sirap, en hel deciliter gör dessutom brödet mörkt och vackert.
- 25 g smör
- 2 1/2 dl naturell yoghurt
- 25 g jäst
- 2 msk mörk sirap
- 1 tsk salt
- 1 1/2 dl rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
Smält smöret och värm upp det tillsammans med yoghurten till fingervarmt. Häll på lite av vätskan på jästen, smält samman, och häll på resten. Rör ner sirap och salt, och arbeta därefter ner mjölet lite i taget, till en fast, jämn och smidig deg. Knåda.
Täck över och låt jäsa till dubbla storlek (ca. 40 minuter).
Arbeta ut degen på mjölat bakbord, forma till en limpa och täck över för jäsning i ytterligare minst ca. 30 minuter.
Baka i nedre delen av ugnen i 200° i ca. 40 minuter.
Fräsch chévretarte

Det här är mitt egna lilla hopkok, typ som en blandning mellan en fräsch pizza och en paj. En lite smalare pajdeg och en fyllning utan ägg, utan bara stora fina skivor tomat med färska spenatblad, goda gröna oliver, god chévre och timjan.
Inte fullt lika mäktigt som en fet paj, men VÄLDIGT, väldigt god och lagom, med krispig yta, och som sagt, fräsch.
4 port:
- 75 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 100 g kesella
- 1 ägg
Skär smöret i små, små kuber och smula ihop det med mjölet. Arbeta ner kesellan, och till sist ägget. Jobba ihop en jämn, smidig deg.
Kavla ut degen till en tunn, rund kaka.
- 2 tomater
- 2 nävar färska spenatblad
- några oliver
- ca. 100 g chévre
- 1 msk torkad timjan
- lite örtsalt och peppar
Skär tomaterna i tunna, fina skivor och placera ut över pajdegen, och likaså med spenatbladen och oliverna. Skär även chévreosten i fina skivor och placera ut. Strö över lite timjan och salt och peppar.
Vik över pajdegens kanter lite över fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i ca. 30 minuter.
Hallonwhoopies

Den lata, kak-amerikanska varianten på macarons. Istället för den krispiga, fina kakutsidan på macarons, så får man en mjuk kaka med smörkräm/frosting mellan, som en kaksandwich.
De e najs.
Jag undrar om Whoopi Goldberg gillar dessa härligheter. Nu var jag rolig. Muh.
Dessa är med hallonsmak.
Fina sommartider, va?
Jag vet inte riktigt vad det är med mig. Fjantig tycks jag blivit.
Rosa >:C
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl mjölk
- några droppar röd karamellfärg
Vispa socker och smör luftigt. Blanda ner ägg. Rör därefter ner mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker, till du har en tjock, jämn smet. Rör sist ner mjölken.
Spritsa ut små kakor, typ samma storlek som en 5-krona, på en plåt med bakplåtspapper. In i 175° i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna (på galler).
Gör hallonkrämen så länge:
- 150 gram smör, rumstempererat
- 5 dl florsocker
- 3-4 msk hallonsylt
Enkelt nog?
Blanda ner florsockret i smöret, rör om till en jämn smet, och så ner med hallonsylten. Det blir tillräckligt rosa utan någon karamellfärg, åtminstone för mig (jag tog mammas egna hallonsylt gjord på endast mosade hallon tror jag...).
Ställ in i kylskåpet tills kakorna är tillräckligt avsvalnade och hårda att börja breda på.
Ja. Bred eler spritsa på krämen på ena halvan, lägg på andra.
Voilà.
Whoopies.
Repris: Snabbt honungsbröd
Känns som att jag ändå bakat så mycket så jag har några favvisar jag gärna bakar om. Tänkte egentligen göra ett riktigt härligt bröd, men jästen var möglig. Så fick bli denna.
Det här är typ det godaste brödet som finns, om man bakar utan jäst. Eller bananbrödet.
Här är receptet -> http://elinsproviant.blogg.se/2011/november/snabbare-honungsbrod.html


Det här är typ det godaste brödet som finns, om man bakar utan jäst. Eller bananbrödet.
Här är receptet -> http://elinsproviant.blogg.se/2011/november/snabbare-honungsbrod.html


Groovy sommarkakor


Med mördeg kan man göra allt.
En aning färgglada och uppmuntrande. Kul att leka med deg.
Jag älskar att baka men inte att käka upp - kom gärna hit och lätta mig från detta besvär.
- 100 g smör
- 1/2 dl socker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 2 1/2 dl vetemjöl (jag har iofs använt rågsikt de senaste gångerna jag bakat kakor - fungerar även utmärkt)
- några droppar röd & grön hushållsfärg
Vispa ihop smör och socker med elvisp. Tillsätt mjöl. Lägg över hälften till en annan bunke, ha ner några droppar röd färg i ena, och grön i den andra. Arbeta ihop till en jämn färg. Sätt in i kylskåpet i 30 minuter.
Ta fram degen och kavla ut bådadera, lägg den ena över den andra och rulla ihop. Skär ut små kakor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i mitten av ugnen i 175° i ca. 12 minuter.
Syltkakor

Måste baka ibland, göra nåt med händerna. I synnerhet om man tycks finna sig i någon sorts rastlös sinnesstämning.
Och de här är väl lite söta.
- 150 g smör
- 3/4 dl florsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 1/2 dl potatismjöl
- 2 dl vetemjöl
- lite valfri sylt
Smält smöret lite halvt sådär, vispa ihop med socker. Rör ner mjöl. Forma små bollar, platta ut och forma en liten grop i mitten. Lägg i lite sylt.
Baka i mitten av ugnen i 175° i ca. 12 minuter.
Kalljästa frukostbullar

Behövde bröd till morgonen. Smidigt detta med kalljäsning. Sätt degen på kvällen, in i kylskåpet, kör in i ugnen på morgonen, färska ugnsvarma bullar till frukost liksom.
Och detta hann jag med trots att jag drog iväg till filminspelning senare den morgonen. Smidigt som sagt.
Vill man ha mjukare frallor har man mjölk i istället - det jag har gjort ger dem en frasig yta. Testa gärna att ha vallmofrön också.
10 bullar:
- 1/3 paket jäst
- 2 dl kallt vatten
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
- 6-7 dl rågsikt
Smula ner jäst i en bunke, och häll på lite av vattnet, rör om tills allt löst sig. Häll på resten av vattnet, olja och salt. Arbeta ner mjölet tills du får en fast, smidig deg som släpper bunkens kanter. Knåda några minuter.
Forma degen till 10 runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i kylskåpet över natten.
Ställ fram plåten på morgonen, och låt stå framme i minst 30 minuter - medan du värmer ugnen till 250°. Pensla bullarna med lite vatten och strö eventuellt över vallmo-/sesamfrön. Baka frallorna i mitten av ugnen i ca. 12 minuter.
Låt svalna på galler.
Matiga fetascones


Jag tycker om att bryta mitt bröd i småbitar och äta upp det. Och jag tror att det är sättet jag äter bröd på som gör att jag älskar bröd så mycket. Jag tror att det är för det där lilla engegemanget, inblandningen i maten, man gör något, inte bara öser i sig maten. Typ. Eller vad vet jag. En tanke.
Jag tycker alltså om att äta bröd på mitt lilla sätt.
Här kommer ett recept på ett lättbakat, gott och matigt bröd man kan käka som mellanmål eller lunch/middag, men då egentligen gärna med sallad till. Men jag är lite lat.
2 port:
- 3 3/4 dl vetemjöl
- 1 tsk örtsalt
- 1 tsk bakpulver
- 50-75 g fetaost
- 1 rejäl handfull färsk spenat
- 1 msk torkad timjan
- 2 vitlöksklyftor
- 1 3/4 dl vatten/mjölk
Blanda alla torra ingredienser. Smula ner fetaosten eller skär den i små bitar och ha ner det, tillsammans med grovhackad spenat, timjan och pressad vitlök. Salta och peppra även eventuellt. Rör ner vätska och arbeta till en fast deg. Klicka slarvigt ut det på en bakplåtspappersklädd plåt, som jag gjorde, eller forma två stora kakor som du plattar till med mjölad hand, och skåra ett kryss i mitten.
Kör in i mitten av ugnen i 225° i ca. 15-20 minuter.