Grekiskt olivbröd - det enkla sättet

Fanns sån där färdig brödmix för grekiskt lantbröd här hemma. Aldrig testat förr, men det visade sig ju vara tämligen praktiskt.
Blir alltid lite skeptisk till färdiga saker, jag vill själv veta vad jag tillsätter mitt bröd. Men positivt nog innehöll det för det mesta bara mjöl, så tillsätter man vatten och jäst själv. Och så lite oliver om man vill fina till det lite - varför inte lite fetaost också? Timjan vågade jag inte tillägga, för jag använde ju faktiskt nån annans fina färdigmix... dessutom finns det lite väl finsmakare i denna familj :) hehe



Medelhavssandwich





Egentligen skulle vi göra focaccia, men som vanligt blev jag alldeles för hungrig när det väl gällde, så vi köpte färdigt bröd och la fetaost, soltorkade tomater, oliver, inlagd paprika och örtsalt emellan och värmde i ugnen så det blev sådär krispigt gott, med fräsch, nytvättad sallad till.
Härligt tips till en lunch ute på balkongen i dessa nya varma vårtider :D

Supergod snabbpizza





Man kan göra pizza på sconesdeg. Den blir faktiskt supergod. Speciellt om man skippar den blaskiga tomatsåsen och äckliga, smaklösa rivna pizzaosten och istället bara lägger fina tomatskivor och stora, goda bitar brieost på.

- 7,5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1,5 tsk bakpulver
- 1-2 msk olivolja
- 3,5 dl mjölk

- lite olivolja + en vitlöksklyfta, skivad tomat, en bit brie som du skivat i mindre bitar, några oliver, gärna lite rucola

Blanda alla torra ingredienser, häll på oljan och mjölken och rör om. Om den känns för löst så arbeta ner lite extra mjöl. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Blanda olivolja och pressad vitlök i en liten skål, och pensla på degen. Placera ut tomatskivorna, lägg på brieskivorna och strö över några oliver.
Hyss in i ugn! Baka i mitten av ugnen i typ 20 minuter i 225° - jag fräste på några sista 5 minuter i 275°.
Servera gärna med lite färsk rucola på. Mmmmgmgmeowaejoidmweidjom mat <3

Snickersbollar





Min käre mor och syster har fastnat för serien "Äkta människor". Ja just det. Men jag måste ju medge att det är det bästa Hamrell gjort de senaste åren (jämför Beck). Nåja. Jag föreslog chokladbollar denna trevlig söndagskväll till denna trevliga söndagsserie. Mamma föreslog jordnötssmör. Vi gjorde snickersbollar.
Ett varningens ord bara, utrusta dig med förtäring.

Ibland blir det nog ändå bäst då man bara kör på.
Så mått blir det inte, endast fyra ingredienser:

- coco puffs
- jordnötssmör
- lite sirap/honung
- smält, mörk choklad

Kör coco puffs, jordnötssmör och sirap ihop. Forma bollar. Doppa i choklad. Låt stelna en stund i kylskåp. Proppa munnen full.

Linfröbröd



Jag ville baka bröd.

- 50 g jäst
- 8 dl vatten, fingervarmt
- 2-3 tsk salt
- 2-3 msk mörk sirap/bröd sirap
- 2 dl rågmjöl
- 4 dl krossade linfrön
- ca. 13-14 dl vetemjöl

Smula ner jästen och häll över det fingervarma vattnet. Låt det smälta samman. Rör ner salt och sirap, och arbeta ner mjölet lite i taget. Vetemjölet är jag lite osäker på då jag bara hällde på tills degen släppte bunkens kanter.
Täck över och låt jäsa i en timme.
Arbeta ut degen på mjölat bakbord och forma två limpor. Lägg de i varsin smörad bakform, täck över och låt jäsa i ytterligare ca. 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 225° i ca. 30 minuter.

Scones





Scones ÄR så orespektlöst underskattat. Fyfan. Ibland, allra oftast, slår verkligen ingenting nybakat bröd. Och scones är fan det simplaste man kan slänga ihop på fem minuter + 10 i ugnen.
Detta är, om något, en fullständig njutning på en fredagskväll för mig.

- 5 dl vetemjöl
- (lite hasselnötter)
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 75 g smör
- 2 dl mjölk

Blanda torra ingredienserna, finfördela smöret (som är lättast gjort om man halvsmälter det i mikron lite först) och rör ner mjölken till en jämn deg. Fördela ut som två större kakor eller 4-6 mindre bullar typ på en plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen i 250-275° i ca 10-12 minuter.
Klaaaaaaaer.t.t. .t. f..f....!!!!!

Victors maffiga allt-plus-glass-tårta

Idag fyller Victor 21 år. Men vi var båda lite väl trötta (en aning bakis ok) för att sätta igång och göra en fager tårta. Så vi drog till Ica och köpte färdig kakmix och en massa annat gött vi kunde komma på. Så körde vi ner smeten (tre kakmixpaket) i en stor jävla gratängform, delade den på tre och hade vaniljkräm, glass med krossad choklad, vispgrädde, kolakulor och hyvlad choklad på.
Maffigt.
Riktig barnkalastårta!





RSS 2.0