Sega chokladkakor

 
 



Som kladdkaka fast i cookieformat! Sega, chokladiga, härliga kakor. Dessutom glutenfria. Och skitenkla att göra.
 
Tillägnade Saga. Hon är sjuk, men kan se fram emot kakor på posten! :D
 
Ca. 20 st:
 
- 2 1/2 - 3 dl florsocker
- 1 krm salt
- 1 1/4 - 1 1/2 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 3/4 dl grovhackade nötter
- 2 äggvitor
 
Blanda alla torra ingredienser (börja med att ta de mindre mängderna florsocker och kakao för att sedan lägga till mer om det behövs), och vispa ner äggvitorna med elvisp till en jämn smet. Den ska vara så pass fast så att den går att klicka ut på plåten men att den efter ett litet tag rinner ut lite grann.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper (helst 2 plåtar med stora mellanrum, så att kakorna inte rinner ut i varandra sedan i ugnen) och baka mitt i ugnen i 175° i 8 minuter.
Låt svalna helt på plåten innan du avlägsnar dem.

Blåbärsmuffins

 
Utomhusbio-/sommarpicknickförtäring.
Det finns massor av blåbär i skogen <3
 
Receptet kommer från recepten.se.
 
- 125 g rumsvarmt smör
- 2 dl socker
- 3 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 3 dl blåbär

Vispa ihop smör och socker. rör ner ett ägg i taget, och blanda ner vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör därefter ner mjöl och mjölk till en jämn smet, och vänd försiktigt ner bären.
Lägg stora pappersmuffinsformar i en muffinsbakform, alternativt smörj den, och klicka ner smeten (det ska bli ca. 12 st). Baka i mitten av ugnen i 200° i ca. 20 minuter.

Skållat vetebröd

 
 
Skållar man brödet, d.v.s. häller kokande vatten över mjöl och låter det stå några timmar, innan man adderar resten, håller det mycket, mycket bättre och blir saftigt.
Vanligtvis när man säger skållat bröd menar man att det fått stå ett helt dygn, eller åtminstone i 8-12 timmar, men det här duger gott och väl.
 
Lite grövre vetematbröd, med lite knaprighet och rejäl krispig kant, gott!
 
- 3 dl vetekross
- 2 dl rågmjöl
- 2 rågade tsk salt
- 5 dl kokhett vatten
 
- 2 dl ljummet vatten
- 25 g jäst
- 10 dl vetemjöl
- + 2 dl vetemjöl

Blanda vetekross, rågmjöl och salt, och häll över det kokhetta vattnet. Rör om, och låt stå i ca. 2 timmar.
 
Rör ut jästen i det ljumma vattnet, och blanda ner i det skållade mjölet. Arbeta ner 10 dl vetemjöl lite i taget, knåda på 'ba.
Täck över med kökshandduk och låt jäsa i en timme.
Strö över 2 dl vetemjöl på bakbord och ha ut degen, arbeta in mjölet, knåda, knåda. Forma till en stor limpa, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter.
Grädda i 250° i 15 minuter, sänk värmen till 150° och låt bakas i ytterligare 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

Baguetter

 
 
Vadå Frankrike. Varför dra på lyxsemester till Frankrike när man kan få nygräddade, färska, varma, krispiga, supergoda baguetter hemma i sitt eget kök?
Mmmm vad värt <3
Kan definitivt rekommenderas över att köpa mediokra fabriksbröd från Coop.
 
- 1 paket jäst, à 50 g
- 5 dl fingervarmt vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk olivolja
- ca. 13 dl vetemjöl
 

Smula ner jästen i en bunke och slå på vattnet, rör om tills det smält samman. Rör ner salt och olja. Arbeta ner mjölet lite i taget, och knåda tills degen är slät och smidig, släpper bunkens kanter, men är fortfarande en aning kladdig.
Strö över lite mjöl och täck över för att jäsa i en timme.
Arbeta ut degen på mjölat bord och dela på tre. Forma till tre baguetter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skåra om så önskas, pensla med lite vatten och strö eventuellt över lite flingsalt, eller varför inte rosmarin?
Baka i mitten av ugnen i 225° i 25 minuter.
Låt svalna på plåten utan att täcka över med kökshandduk, då blir ytan krispigare.
Eller så äter du upp dem direkt <3

Brysselkex med vit chokladfyllning

 
A.k.a Välkommen hem-kakor till SagaMatthias.
En hel månad, om inte mer, har de fart runt och upptäckt världen, men jag visste att de bara längtade att komma hem och få kakor av ME, MEEEE. Nä.
 
Synd när man är som jag och planerar stora bakverk som aldrig blir som man tänkt sig för man tror att man är ett geni och kan komma på egna recept, eller inte har någon ork för att gå och handla de riktiga ingredienserna, så det blir liksom lite som det blir. Därför blev fyllningen alldeles för rinnig för att göra en ordentlig krämfyllning i mitten, nu är det liksom bara som klister som håller ihop dem.
Men goda ändå om man får säga det själv.
Upside är att det står en skål med överflödig, rinnig vit chokladkräm i mitt kylskåp. That's nice.
 
 
Jag tycker brysselkex är så fina som dom är också. Rosa <3
 
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
 
- typ 1/2 - 1 dl strösocker/råsocker
- ett par droppar röd karamellfärg
 
För en alldeles för rinnig men ändå superawesome fyllning:
 
- 150 g vit choklad
- 1 dl vispgrädde
- 25 g smör
 

Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Smula ner smöret och nyp ihop till en deg. Forma två rullar av degen, som du rullar i socker som du färgat med den röda karamellfärgen. Ställ in i kylskåp i ett par timmar (en räcker säkert).
Gör fyllningen så länge. Värm smör och grädde i en kastrull. Grovhacka chokladen, och häll den varma smörgrädden på chokladen så den smälter, rör om. Ställ in i kylskåpet för att stelna - vilket den inte kommer göra helt. Jag tror att det blir bättre om man antingen vispar gräddsmöret eller typ tar mindre grädde eller smör eller nåt. I dunno.
Värm ugnen till 175°. Ta fram degrullarna och skär dem till småkakor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen i 10-12 minuter, de ska inte få någon färg.
Låt svalna på galler helt.
Sätt ihop dem två och två med chokladkräm i mitten, eller ät dem som dem är, jättegulliga små rosa princesskakor.

RSS 2.0