Chocolate chip cookies


Kom på en sak som beskriver min personlighet rätt bra: min filosofibok som är alldeles kladdig med kakdeg.
Fick en kakbeställning! Skatteverket ska ha kakor på sitt fredagsmöte minsann.
Plötsligt blev jag ångestfylld då jag inte hittade ett dugligt recept på denna vanligaste småkaka som finns. Så till slut improviserade jag ihop det bara, och de blev supergoda. Lagom mjuka och sega med stora chokladklumpar.
När jag i princip tyckte min deg var klar kom jag på att jag inte haft något ägg i. Så det åkte ner sist den här gången! Skeptisk var jag, men what the hell! Det funkade. Så nedan följer så jag gjorde, men egentligen lär man väl ta ägget i början.
ca. 38 kakor:
- 200 g smör
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 dl mörkt muscovadosocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 1/3 dl grovhackad choklad
- 2 ägg
Knip ihop det halvsmälta smöret med de torra ingredienserna, och ha ner chokladen. Vispa upp äggen och blanda ner i degen.
Forma små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen i 175° i 10 minuter.
Champinjon- och olivpaj

För ett par år sedan, när jag ännu inte brukade vara hemma själv så ofta, så hände det vissa helger att jag fick hela lägenheten för mig själv.
Istället för hemmafest brukade jag ställa mig och baka den här underbara pajen och njuta den för mig själv framför en bra film.
Paj är ju så bra. Det finns ju så jävla många varianter, och egentligen kan man bara improvisera fram'et, bara man har mjöl, smör, ägg, mjölk/grädde och ost. Men det här receptet på pajdeg är från en jättefin kokbok som heter Kärlek, oliver och timjan. Det innehåller kesella, vilket gör att den inte är riktigt lika fet, och så blir den härligt krispig och smakrik med ägget. Nu ersatte jag någon deciliter med rågmjöl (man tager vad man haver), men det bidrar bara med en rikare smak.
- 2 dl vetemjöl
- 30 g smör
- 50 g kesella
- 1 ägg
- a fair few champinjoner
- en handfull goda oliver
- 3 ägg
- 2 dl mjölk
- 2 vitlöksklyftor
- lite salt & peppar
- ett par nävar god riven, lagrad ost
Blanda mjöl med smör som du skurit i små kuber, tillsammans med kesella, och knip ihop till en deg, lägg till ägget sist. Tryck ut i en pajform, alternativt kavla ut den och placera i. Förgrädda i ugnen i 200° i 10 minuter.
Grovhacka champinjonerna, och blanda tillsammans med oliverna ner ihop med ägg och mjölk i en bunke. Kör ner lite vitlök och salta och peppra efter smak (var försiktig med salt om du har oliver i, för att oliverna har sådan naturlig sälta i sig). Häll ut i pajskalet och strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i 35-40 minuter, eller tills den fått fin färg.
Kantarellpizza - snabbisen
Har jobbat dag och natt senaste veckan, så efter en lyckad inspelning i helgen drog jag ut till landet och kollapsade i en blöt lycksalig pöl på gräsmattan. Efter tolv timmars sömn och ett flertal skogspromenader med min kära mor, hade jag piggnat till ordentligt, och drog ut i spöregnet och hittade en liter brungula skatter. Mer avslappnad och glad har jag inte varit på länge!
Finns mycket gott man kan göra på dessa höstiga skogsskatter; risotto, pastasås, lasagne, paj, etc. Men det godaste och mysigaste är ju typ en kvällsmacka med stekta kantareller i smör!
Middagsvarianten blev dock den snabba varianten på pizza - på sconesdeg - med smörstekta kantareller, salt, peppar och ett par nävar riven parmesan.
Och så en härlig Roy Andersson-film på det!
Chokladmuffins med mjölkchokladfyllning


Saga har fyllt år och det ska firas. Med en jävla massa choklad.
Krämiga, luftiga chokladhärligheter med en stor klump smält mjölkchoklad i mitten. Oh yeah <3
12 muffins:
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl kakao
- 1/2 tsk salt
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 175 g smält smör
- 1 3/4 dl mjölk
- 1/2 tsk vaniljsocker
- ca. 250 g mjölkchoklad
Blanda alla torra ingredienser för sig. Vispa ägg och socker poröst, så att den blir luftig och ljus. Ha ner smör, mjölk och vaniljsocker, och rör ner i den torra blandningen. Fördela i 12 muffinsformar, och tryck ner en eller ett par stora bitar mjölkchoklad i varje. Finhacka resterande choklad och strö över.
Baka i mitten av ugnen i 175° i 25 minuter.
Pumpafröbullar


En sån här fining är perfekt som mellis :D
Saftig och mjuk inuti med nötig knaprighet på utsidan. Gött.
Också taget från min favvobrödbok Bröd hemma av Mette Ankarloo!
8-10 st:
- 1/4 paket jäst
- 150 g vetesurdeg
- 2 1/2 dl vatten
- 1/2 msk salt
- 360 g vetemjöl special
- vetemjöl + pumpafrön till utbakning
Smula jästen och lös den i vattnet, tillsammans med surdegen. Rör ner salt och arbeta ner mjöl. Täck över och låt jäsa i 1-2 timmar, till typ dubbla storlek.
Strö mjöl och en massa pumpafrön på bakbord, och stjälp ut degen. Forma till 8-10 bitar och lägg på bakplåtspappersklätt galler. Låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter, medan du värmer ugnen till allra högsta värme.
Ställ in gallret, spruta vatten uppe och nere i ugnen innan du stänger, och baka i 8 minuter.
Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Medelhavsbröd


Det stod att detta skulle möjligtvis vara det bästa brödreceptet i hela min brödbok ("Bröd hemma" av Mette Ankarloo - jättefin). Hur skulle man kunna motstå att testa det liksom?
Så jääääävla gott. Segt och luftigt och underbart. Skulle inte ha nåt emot att bara äta detta bröd resten av mitt liv. Eller jo i längden kanske. Men inte i denna stund.
Och så enkelt också: jäst, vatten, salt och mjöl.
- 10 g jäst
- 3 dl vatten
- 1/2 msk salt
- 325 g vetemjöl special (ca. 6 1/2 dl)
Lös jästen i det kalla vattnet, rör ner salt. Arbeta ner mjölet till en lös deg. Ställ för att jäsa övertäckt i 2 1/2 till 9 timmar (mitt jäste i typ fyra timmar). Den ska i alla fall bli dubbelt så stor.
Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord och vik den över sig själv ett par gånger. Placera på ett bakplåtspapper som du lägger på ett ugnsgaller. Vik plåtpappret på båda längderna och vik ihop i ändarna, så att det blir som en form så att den bara jäser uppåt liksom, eftersom degen är så lös så den inte typ flyter ut. Tror jag är därför i alla fall, haha.
Låt jäsa i ytterligare en halvtimme medan du värmer ugnen till allra högsta värme. Ställ in ugnsgallret längst ner och spruta in vatten med blomspruta uppe och nere i ugnen, och baka i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150° och baka i ytterligare 45-50 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk!
Jättegott ljust surdegsbröd


Om man får säga det själv, lyckades jag baka ett jävligt gott bröd.
Luftigt och segt, men utan den markanta syrliga surdegssmaken (det är åtminstone mycket positivt för min del i alla fall). Det var liksom bara väldigt gott. Och överraskande mättande, trots att det enbart var vetemjöl.
Till och med far min, som är oerhört skeptisk mot allt som innehåller surdeg, smakade och tyckte det var mycket gott.
Kort sagt, det här är ett bröd man borde baka, och baka om igen, och om igen.
Jävligt enkelt är det också.
2 bröd:
- 12 g jäst
- 6 dl vatten
- 280 g vetesurdeg (ca. 2 1/2 dl)
- 1 msk salt
- 850 g vetemjöl special (ca. 16 1/2 dl)
Lös jästen i vattnet, som är kallt, och rör ner surdegen och saltet. Arbeta ner mjölet till en deg och låt jäsa övertäckt i ca. 3 timmar. Ta en långpromenad vettja! Eller kolla på Apocalypse Now.
Sätt ugnen på högsta värmen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela den på två och arbeta ut till två limpor (vik kanterna över sig själva så du får ett högt bröd). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt vila tills ugnen blivit tillräckligt varm. Sätt in dem då längst ner och spreja vatten i övre och nedre delen av ugnen med en blomspruta, och låt baka i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200° och låt baka i yterligare 35-40 minuter.
Låt dem svalna på galler utan bakduk för den härliga ytan! :D
Lagom ljust surdegsbröd


Faan alltså. Finns det verkligen något bättre än doften av nybakat bröd?
Förälskad är vad jag är.
Doftförälskad.
Är spännande men lidelsefullt att sitta och vänta med vaksam blick över brödet som långsamt bakas och fyller köket med härlig doft om kvällen, lidelsefullt p.g.a mitt bristande tålamod. Men ack så underbart att se sitt bröd växa och få sådan vacker färg! :D
Det här brödet fick en perfekt, hård och seg skorpa med saftig, lagom grov insida. Visserligen inte de fina surdegshålen som alla är så besatta av, men mycket gott!
- 10 g jäst
- 250 g vetesurdeg
- 2 dl kallt vatten
- 2 tsk salt
- 75 g rågmjöl
- 300 g vetemjöl special
Lös jästen och surdegen i vattnet. Blanda ner salt och arbeta ner mjölet.
Låt jäsa i ett par timmar.
Arbeta ut degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare en timme, medan du sätter på ugnen till högsta värmen.
Sätt in plåten längst ner i ugnen och spruta lite vatten uppe och nere i ugnen med blomspruta. Baka i 10 minuter, och sänk sedan värmen till 200°, för att baka i ytterligare 35-40 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk för den härliga ytan!

Levain


Vi har skaffat oss en ny, fin bakbok om bröd som heter Bröd hemma, författad av Mette Ankarloo. Den innehåller en massa bra och tämligen enkla brödrecept. Min nya favvobok att ta upp och bläddra i då och då. Det bästa är nog bilderna. Jag tycker bröd är så himla vackra.
Ja! Så driver man en mat- och bakblogg lär man väl testa detta med den jävla surdegstrenden som genomsyrar hela Stockholms snobbatmosfär! Själv gillar jag inte riktigt smaken av surdegsbröd, det är lite för... surt. Haha. Men syrligt då. Men vissa surdegsbröd smakar inte värst syrligt, de är bara extra sega och luftiga.
I vilket fall bestämde jag mig för att testa. Det är ändå rätt kul. Det känns som att ha en liten bebis man måste hem och mata och se till om morgon och kvällarna.
Levain är ju ett klassiskt ljust surdegsbröd, luftigt i konsistensen med en hård och krispig yta! Inte så mycket surdegssmak alls, bara saftigt och gott.
Bra att veta är att du får mer surdeg än vad som behövs i de flesta surdegsbrödrecept. Så planera en massa brödbak under veckan! Använder man inte all surdeg kan den förvaras i kylskåp i en vecka utan att man gör något med den, eller i rumsvärme då man matar den varje dag med lika delar mjöl och vatten (typ 30-40 g av vardera). Så står det i alla fall i min underbara brödbok.
Grund för vetesurdeg:
- 100 g rivet äpple utan skal (ca. 1 äpple)
- 250 g vetemjöl (5 dl)
- 200 g vatten (2 dl)
Blanda allt och häll i en stor glasburk med locket placerat ovanpå, men inte stängt, bara på glänt (alternativt i en bunke med plast över, beroende på hur länge du tänkt förvara den - glasburken är väl mer hygieniskt).
Rör om morgon och kväll. Den är färdig efter 1-3 dygn när degen får fina små bubblor.
2 st Levain:
- 5 g jäst
- 200 g vetesurdeg (ca. 1 3/4 - 2 dl)
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 50 g fint rågmjöl (1 dl)
- 750 g vetemjöl special (ca. 15 dl)
Lös upp jästen och surdegen i det kalla vattnet. Arbeta ner resten av ingredienserna till en jämn deg. Täck med plast och låt stå medan ugnen värms upp till högsta temperaturen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela på två. Vik degbitarna över sig själva två gånger och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in plåten i nedre delen av ugnen, spruta vatten både uppe och nere i ugnen med en blomspruta, och stäng igen. Baka i 7 minuter, sänk därefter temperaturen till 200° och baka i ytterligare 30 minuter.
Låt svalna på galler utan bakhandduk så får den extra krispig yta!