Valnötsbröd

 
 
Vackert och segt bröd med mycket nötig, knaprig smak. Börjar bli lite väl kräsen nu gällande brödets konsistens, och var inte helt nöjd med dess luftighet, hade gärna velat ha lite större hål. Nåja. Det gäller bara att vara tålmodig, hade ju verkligen kunnat arbeta med brödet mer, sträcka ut det fler gånger och låta det jäsa längre, menmen. Gott och höstligt!
 
- 6 g jäst
- 3 dl vatten
- 1 1/4 dl vetesurdegsgrund
- 1/2 msk salt
- lite drygt 8 dl vetemjöl special
- 1 dl grovhackade valnötter

Lös jästen i vattnet, och rör ner surdegsgrunden och saltet. Arbeta ner mjölet till en smidig deg (som dock är kladdig men släpper bunkens kanter nätt och jämnt), och knåda in valnötterna varsamt, utan att mosa dem. Täck över och låt jäsa i 2-3 timmar. Efter hälften av tiden lyft ut degen och sträck den över sig själv ett par gånger.
Häll ut degen på mjölat bakbord, sträck över sig själv ett par gånger, och forma till ett bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter eller så, medan ugnen värms till högsta värme.
Sätt in brödet, spruta vatten uppe och nere i ugnen, och baka i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 175° och baka i ytterligare 35 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Pumpa- & chokladbullar

 
 
 
 
USA-nostalgi. Det är bara denna tid på året då jag över huvud taget blir nostalgisk (inför den tiden). Bara för att det luktar pumpa och sötbakade saker överallt. Eller. Köket luktar mycket nostalgiskt i varje fall. Choklad och pumpa. Slår aldrig "nostalgiskheten". Förra året gjorde jag det vi alltid gjort vid denna tid på året, Pumpkin chocolate chip cookies (http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/pumpkin-chocolate-chip-cookies.html), men nu ville jag väl spicea till det lite, I dunno.
 
Nej, faktum är att jag var ute och gick i min ångestfyllda sinnesstämning. Och så började det att snöa. Vissa ryggade till, drog jackan om sig, böjde ned huvudet och flydde så snabbt de kunde. Men så vissa såg ut som jag som jag mötte blicken med, och det var så obeskrivligt härligt att vi gick och log mot varandra. Nej, snön gjorde mig riktigt baksugen. Så jag ställde mig och nattbakade. Min familj må ha riktigt söta och goda drömmar, när denna lukt tränger sig in genom deras sovrumsdörrar.
 
Det är bra att baka bullar i muffinsformar - de har ingenstans att ta vägen än upp. Så man får stora, fluffiga, puffiga bullar.
 
(O, justeja, "adapted" från ett par amerikanska recept - Smitten Kitchen, you gotta love her - så ni får således stå ut med amerikanska mått då jag inte orkar översätta)
 
- 85 g smör
- 1/2 cup standard mjölk
- 25 g jäst
- 1/2 cup socker
- 1 ägg
- 2/3 cup pumpapuré
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk kanel
- 1/4 tsk nejlika
- 1/4 tsk ingefära
- 3 1/2 cup mjöl
 
- ca. 3 msk smör
- 200 g mörk choklad
- 1/4 cup socker

Smält smör och mjölk i kastrull, värm till fingervarmt och blanda samman med jästen. Vispa ner socker och ägg, och därefter pumpapurén. Rör ner kryddor, och arbeta till sist ner mjölet. Knåda till en smidig deg (den ska vara lite kladdig), strö över lite mjöl och täck med plast för att jäsa i 1 - 1 1/2 timme.
Gör fyllningen: Smält NÄSTAN smöret, så det är lite mer smält än rumsvarmt, och blanda med finhackad choklad och socker. Förbered ca. 12 muffinsformar (eller skit i det och gör vanliga svenskbullar).
Mjöla bakbord generöst, stjälp ut degen och kavla ut till en avlång rektangel - lite drygt 30 cm bred, men gärna hur lång som helst, för att få så många snurrar som möjligt. Bred över fyllningen och rulla ihop till en tjock jävla rulle. Skär i 12 bitar (jag gjorde 13) och lägg i formarna.
Baka i mitten av ugnen i 180° i 25 minuter.

Det höstliga äppelbrödet

 
 
Det tycks vara mycket populärt med små äppelbitar i surdegsbrödet från bageriet så här års. Själv är jag inte ofta särskilt förtjust i syrliga eller fruktiga saker i min mat, vare sig det är bröd eller sötsaker. Äpplen som man  plockat själv, är helt mogna och som dessutom bakas blir dock sega och bara söta, och är egentligen en pefekt lagom lyxig smaksättning till det vardagliga brödet. Nästa gång får det dock bli lite större och fler bitar tror jag.
 
Jag gillar det här brödet, om man inte orkar sköta om en surdeg. Degen är mycket lös, vilken är bra om man orkar sträcka ut och vika den över sig själv en del, för då blir det fina bubblor som gör brödet segt och gott. Och ha gott om tid, låt det jäsa ordentligt under lång tid så blir det stort ändå, trots de små mängderna ingredienser.
 
- 10 g jäst
- 3 dl vatten
- 1/2 msk salt
- 1/2 - 1 äpple, skalat, urkärnat och tärnat
- 5 1/2 dl vetemjöl special

Smula jästen och lös upp det i vattnet, som är kallt. Rör ner salt och äpple, och arbeta ner mjölet - degen är lös och klibbig, det är bra. Täck över med plastfolie och låt jäsa i 5-8 timmar.
Mjöla bakbord generöst och häll ut degen. Sträck ut och vik över sig själv ett par gånger. Placera på bakplåtspapper som du viker upp kanterna på och fäster fast med gem, så du får en liten engångs-brödform. Lägg bakpapperet på galler och låt jäsa i ytterligare en timme, medan du sätter på ugnen till högsta värme.
Sätt in brödet, spruta vatten uppe och nere i ugnen och baka i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150°, och baka i ytterligare 45 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Awesome kalljäst ljust surdegsbröd

 
 
Behöver aldrig mer gå till ett bageri. Jämförde detta mitt egna lilla (stora) verk med ett bröd mamma kom hem med från bageriet för 60 :- här om dagen, och detta vinner.
Nackdelen med att baka så in i helvetes gott bröd är att man blir alldeles för kräsen för vanligt Ica-bröd.
 
Och jag är för dålig på att skära bröd för att det är rättvist mot brödet, här syns inte alla dess fina hål. Men vilken seg, tjock härlig skorpa - och gud så seg och saftig insida!
 
- 12 g jäst
- 6 dl kallt vatten
- 2 3/4 dl vetesurdegsgrund
- 1 msk salt
- ca. 14-15 dl vetemjöl special

Rör ihop jäst och vatten, och lös upp surdegen i blandningen. Rör ner salt och arbeta ner mjölet. Knåda till en smidig deg, det får ta sig en tid.
Täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet över natten (eller dagen).
Ta fram degen och sträck ut den och vik den över sig själv några gånger. Sätt ugnen på högsta värme och låt degen jäsa övertäckt i ca. en timme i rumsvärme.
Forma degen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och spruta vatten uppe och nere. Baka i 15 minuter, och sänk sedan värmen till 150° för att baka i ytterligare 50 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Bondbröd

 
 
Ett perfekt och lättgjort bondbröd som du slänger ihop på en kväll. Vitt bröd med grov skorpa, är det inte ett fint frukostbröd? :))))))) Stort och vackert blir det också.
 
Det jag undrar över är om svenska bönder förr i tiden verkligen hade tillgång till olivolja. Kanske rapsolja vore mer bondigt egentligen. Hm.
 
- 25 g jäst
- 5 dl vatten, fingervarmt
- 1/2 dl olivolja
- 2 tsk salt
- ca. 14 dl vetemjöl special

Smula ner jästen och rör ut i vattnet och oljan. Rör ner salt och arbeta ner mjöl. Arbeta och knåda på du bara, degen ska bli jämn och smidig - kunna släppa bunkens kanter (om den inte gör det - lägg till mer mjöl) men helst ändå vara en aning kladdig, då tycker jag det blir saftigare och luftigare.
Strö över lite mjöl och täck över för att jäsa i ca. en timme eller tills degen blivit dubbelt så stor.
Stjälp upp på mjölat bakbord. Denna gång gjorde jag inte något som helst med degen, eftersom den redan hade en sådan perfekt rund uppjäst form från bunken lät jag det vara så och la direkt på plåten med bakplåtspapper. Täck över för att jäsa i ytterligare ca. en halvtimme medan ugnen värms till högsta värme. Sätt in brödet och spreja vatten uppe och nere i ugnen med blomspruta (eller skvätt in lite vatten bara) och baka i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 150° och baka i ytterligare 45 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Cheesecake med äppelkola

 
 
 
 
Jenny hade namnsdag! Det är höst! Jenny=cheesecake höst=äpplen.
I dunno.
Maffigt, sött, höstigt och mysigt var det i alla fall.
 
Men fan ta dig om du går och köper dig äpplen så här års! I värsta fall får man väl för fasen ta och palla lite äpplen nånstans ifrån :D
 
 
- 250 g digestivekex
- 100 g smör
- 1 tsk kanel
 
- 500 g Philadelphiaost
- 1 2/3 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 ägg
 
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl socker
- 1 dl sirap
- 1 msk smör
- 1 msk vaniljsocker
- 2 äpplen + lite smör, strösocker & kanel

Mal kexen i matberedare, alternativt smula ner dem i en plastpåse och mosa dem med en kavel. Blanda med smöret och kanel, och tryck ut i en kakform. Ställ in i kylskåpet så länge. Sätt på ugnen till 175°.
Vispa osten slät med elvisp, tillsätt socker och vaniljsocker. Vispa ner ett ägg i taget.
När kexskalet hårdnat, häll ner ostblandningen försiktigt. Grädda i ugnen i 45-60 minuter. Den ska vara fast och ytan inte blöt, men mitten får dallra när man skakar till den. Stäng av ugnen och låt svalna därinne. När den svalnat, ställ in den kylskåp och låt stelna i några timmar eller över natten.
 
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i typ 40 minuter, eller tills den tjocknat. Rör ner smör och vaniljsocker och låt svalna lite.
Skala och kärna ur äpplena. Skär i tunna skivor/klyftor och fräs dem några minuter på båda sidor i smör, strösocker och kanel.
Placera ut äpplena över ostkakan och häll över kolan, bred ut och låt stelna.

Focaccia

 
 
 
 
 
Den ideala matsäcksmaten. Själv tog jag med mig en bit ut, tillsammans med lite te i en thermos, på en långpromenad i skogen och satt och smaskade på i den totala tystnaden vid vattnet. Stillheten bröts endast av ljudet från en förbiflygande svans vingar, och de mjuka vattendropparna från skyn.
 
 
- 25 g jäst
- 3 1/2 dl vatten, ljummet
- 1/4 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 7 dl vetemjöl
- olivolja, flingsalt, soltorkade tomater, oliver, timjan, rosmarin, what-have-you
 

Smält samman jäst och vatten, rör sedan ner olivolja och salt, och arbeta ner mjölet. Degen ska vara väldigt kladdig!
Täck över och låt jäsa i 40 minuter.
Mjöla bakbord rejält och häll ut degen, knåda in lite mjöl och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta ut till ca. 1-2 cm tjock kaka. Täck över och låt jäsa i ytterligare 15-30 minuter, medan ugnen värms till 225°.
Tryck ner soltorkade tomater och oliver, och smula över flingsalt och diverse örter om så önskas. Ringla över olivolja, eller så räcker det bara med oljan från soltorkade tomaterna.
Baka mitt i ugnen i 25 minuter.
Låt svalna en aning, skär i rutor och käka som det är, eller fyll med något gott! Typ mozzarella, fetaost eller någon god lagrad ost.

Nästan surdegsbröd

 
 
 
Det här brödet är la bra om man inte pallar vänta på surdeg, eller sköta om en surdeg. Den får helt enkelt bara jäsa under lång tid tills den blir bubblig som en surdeg, och så bakar man på den.
 
Och så får man inte glömma att den har en härlig seg och tjock yta med mjuk lite grövre fyllning. Gött.
 
- 1 rågad tsk torrjäst
- 1 msk salt
- 6 dl vetemjöl
- 1 dl rågmjöl
- 3 1/2 dl vatten
 

Blanda alla torra ingredienser för sig, och rör sedan ner vattnet. Arbeta bara tills du fått en jämn deg, täck därefter med plastfolie och låt jäsa i typ 18 timmar - det går säkert bra med 12.
Mjöla ett bakbord generöst och häll ut degen. Forma till en boll och ställ övertäckt med bakhandduk för att jäsa i ytterligare 2 timmar, sätt ugnen på högsta värme.
Sätt in brödet, spreja vatten uppe och nere i ugnen, och baka i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150° och baka i ytterligare 45 minuter.
Låt svalna på galler utan bakhandduk.
 

Finns det förresten nåt lyxigare i matväg än egna plockade kantareller på eget bakat bröd? Nää. Just det.
 


Cappuccino- och chokladbiscottis

Är glad att min syster går på en skola där de har viktiga fikastunder då varje elev får vara fikaansvarig då och då. För då får jag uppdrag att baka <3
Biscottis, eller rättare sagt, biscotti di Prato är ju en härlig italiensk uppfinning - de kan sina smakliga påfund! Knapriga och lite sega, söta skorpor typ - och dessa är dessutom proppfyllda med choklad, hasselnötter och kaffesmak. Alldeles helt jävla perfekta att doppa i en kopp varm te eller kaffe såhär i blaskiga höstväder!
 
 
- 60 ml kallt, starkt kaffe
- 1 msk mjölk
- 1 ägg
- 260 g vetemjöl
- 200 g socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1/4 tsk malda nejlikor
- 1/2 tsk kanel
- 85 g mörk choklad, grovt hackad
- 100 g hasselnötter, grovt hackade
 
Vispa ihop kaffe, mjölk och ägg. I separat skål blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och kryddor väl. Vispa ner lite i den blöta blandningen i taget, och arbeta ihop till en tjock och jämn deg. Ha till sist ner chokladen och hasselnötterna.
Forma två avlånga längder, ca. 25 cm långa och 7 cm breda, och placera på plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 180° i 35 minuter.
Ta ut och låt svalna 10 minuter på galler. Sänk ugnsvärmen till 150°. Skär ut biscottis på tvären, placera ut på plåten och baka i ytterligare 5 minuter på vardera sida (d.v.s. ta ut dem efter 5 minuter, vänd på dem, och baka 5 minuter till) tills de fått fin färg.
Mumsa i dig med en kopp te eller ett glas mjölk! <3
 

RSS 2.0