Irish soda bread





I princip en robust, stor scones. Med grövre mjölsorter.

Jag glömmer gång på gång att uppdatera vårt jästinnehav. Detta bröd kallas soda bread eftersom det innehåller just baking soda (bikarbonat) istället för jäst, och går således väldigt snabbt att göra - du har ett nybakat, grovt bröd med härlig yta inom en timme.
Visserligen är konsistensen alltid en annan då man utesluter jäsning i brödbakning, tycker jag, men det är en smaksak, och jag råkar just tycka om den smuliga sconessmaken. Baksidan med bröd som dessa, utan jäst, är att de inte håller lika väl eller länge. Så om man vet av sig redan vid baktillfället att man inte kommer käka upp det inom ett dygn, kan man ju frysa in det.

Jag tror folk även är onödigt skeptiska mot filmjölk. Personligen tycker jag inte alls om smaken att äta sådär som yoghurt, eller till flingor liksom - alldeles för surt - men i bröd passar det utmärkt. Och tillsammans med bikarbonat händer en slags kemisk förälskelse, jag har hört att det är då bikarbonaten börjar fungera bra. Dessutom ger det en fräsch, nästan sötaktig smak och saftighet. Typ. Tycker jag.

Omgjort från några amerikanska recept, därav de konstiga måtten...

- 5,9 dl vetemjöl
- 5,9 dl fint rågmjöl
- 1,2 dl havregryn
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- ca. 5,4 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser, och rör ner filmjölken, knåda (med händerna) till en jämn deg. Forma till en rund limpa, platta till en aning och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Skåra ett kors i mitten (är i alla fall det klassiska Irish soda bread-stilen) och baka i 200° i 30 minuter.

Minipajer med rabarber







Kul med saker som bara *måste* användas upp snart. För då bara *måste* man baka.
Och så har vi tjejer något fanatiskt intresse av minimat, eller snarare, mat i miniform. Whats up with that?

Men. Egentligen är jag rätt smart. De är små godingarna proppfyllda med söta rabarber, kanel och krispig mördeg, är perfekta att frysa in och ta fram när man blir sötsugen, eller vill bjuda någon som är dem värda.

Detta recept är gjort om lite från Stora dessertbokens Bondmorans rabarberpaj.

- 3 3/4 dl vetemjöl
- 2 msk florsocker
- 125 g rumsvarmt, tärnat smör
- 1 äggula

- 2 1/2 dl socker
- 1 1/4 dl vatten
- ca. 4-5 stjälkar tärnade rabarber
- 1 äpple, skalat och urkärnat, samt tärnat
- lite strösocker + kanel

Blanda mjöl och florsocker, och smula ihop med smöret. Ha ner äggulan och mosa ihop till en fast, jämn deg med händerna. Forma till en boll, platta till lite, slå in i plastfolie och ställ i kylskåp i ca. 15 minuter.
Ta fram degen och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta ut rundlar och placera i muffinsformar.Ställ i kylskåpet i ytterligare en kvart.
Smält ihop socker och vatten i en kastrull till en sirapig vätska, lägg ner rabarber och äpplet, och låt sjuda tills rabarbern är mjuk. Häll av spadet och låt svalna.
Lägg rabarberkompotten i de små pajskalen, strö över lite strösocker och kanel på alla, garnera eventuellt med lite överbliven mördeg, och baka i mitten av ugnen i 190° i ca. 25 minuter.
Låt stå lite först i formen innan du försiktigt lyfter ut dem och låter dem svalna på galler.

Nyttigt snabbröd





Jag vet att jag kontemplerat över detta förr, men uppenbarligen ligger det så mycket mer i det än vad jag trott, detta med att stå och baka solitärt.
Exempelvis fick jag i uppdrag att baka en tårta på min släkts gemensamma gård ute på landet. Då blev jag glad. Men jag upptäckte kvickt att jag bara mådde dåligt av att leta recept och stå i köket tillsammans med andra och baka. Baka fick jag ju - typ - visserligen göra själv, men med andra runt omkring var det sannerligen inte samma sak.
Man blir stressad, självmedveten, och får helt enkelt inte det där egna lugnet man egentligen kanske var ute efter.

Nu har jag stått denna eftermiddag - helt själv - och bakat detta ljuvliga snabbröd (och snabbröd heter det ju enbart p.g.a bikarbonaten som alternativ till den jämförelsevis långsamma jästen - här finns absolut inget stress i begreppet "snabbröd"). Och märkt att det givetvis ligger mycket mer i detta med att allena stå och baka. Man kan nynna, andas, och stå i bara underkläder om man så skulle behaga. Och i hemlighet gör jag det ibland mitt i natten. Men det får bara ni veta. Och mina grannar som råkar passera förbi i trappuppgången då.
Hm.

Tillbaks till brödet! Jättegott och saftigt, med fin sötma också. Jag tror att ordet "nyttigt" jagar bort folk ibland, men nyttigt kan vara riktigt jävla gott också.

- 2 dl vetemjöl
- 1 3/4 dl fint rågmjöl
- 1 dl rågkross
- 1 1/2 dl krossade linfrön
- 1 tsk salt
- 1 1/2 tsk bikarbonat
- 1 dl mörk sirap
- 5 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser, och rör ner sirap och filmjölk. Rör om till en jämn, lös deg, och häll ner i en smörad brödform.
Baka i nedersta delen av ugnen i 175° i ca. 1 1/2 timme.
Låt stå i några minuter innan den stjälps upp och låter sig svalas ner på galler.

Görans tårta





Gjorde den här till middagen efter en begravningsceremoni. Eller nej, efter middagen förstås, inte till middag.
Feedback var att den var riktigt saftig och smaskig. Det bådar ju gott! Och chokladig. Och stor.

Tårtbotten gjordes två gånger, för att få två delar, då det inte fanns någon varmluftsalternativ i ugnen.

Alltså, två gånger följande...

- 5 ägg
- 2 1/2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1/2 dl potatismjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver

Vispa med elvisp ägg och socker i ca. 5 minuter. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Lägg ner bakplåtspapper i en långpanna och baka i nedre delen av ugnen i 175° i 20 minuter. Låt svalna på galler.

Vad synd att jag inte minns hur jag gjorde chokladfyllningen och krämen utanpå! Jag tror att det var typ såhär dock...

Chokladfyllning:

- 1 3/4 dl socker
- 2 msk vetemjöl
- 1 1/2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 75 g mörk choklad


Blanda socker och vetemjöl i en kastrull, häll på lite av grädden och mjölken, rör om, slå på resten av vätskan och rör ner hackad mörk choklad. Låt sjuda upp under vispning eller kraftig omrörning, tills smeten tjocknat. Låt svalna.

Chokladkräm till utsidan:

- 4 äggulor
- 2 msk kakao
- 2 dl grädde
- 1 dl socker
- 50 g smör

Rör ihop i en kastrull äggulor, kakao grädden och socker, skär smöret i kuber och vispa alltsammans medan det sjuds upp, och fortsätt vispa tills smeten tjocknat. Låt svalna.

På ena tårtbotten breder du på chokladfyllningen, och så lägger du på den andra tårtbotten över. Bred över chokladkrämen, och garnera gärna med typ After Eight eller what have you. Och sikta över lite kakao!

Rabarbermuffins med vit choklad

Mamma är så duktig, hon odlar så mycket ute på landet. Bland annat en massa rabarber (eller det har väl varenda familj som har hus på landet vid denna tid på året), och paj kommer det bli så mycket av ändå i sommar, så tänkte baka lite muffins på dem.
Blev tydligen poppis!
Använde mig av Allt Om Mats recept - var kul att se förvånade, tillfredsställda blickar när man märkte att det var vit choklad i också. Fett somrigt och bra. Och ävenbra då man kan frysa in de man misstänker, av någon anledning inte kommer käkas upp samma dag, och bara ta ut och tina dem när man får gäster, eller bara är sötsugen typ.
Jag är så himla trött. Så jag orkade inte ta någon bild på insidan, ni får helt enkelt föreställa er sockersöta rabarberklumpar med smält vit choklad i mitten.



- 150 g rabarber (jag tog ca. 3,5 stjälkar, ingen aning om hur många gram det är)
- 2 1/2 msk strösocker +
- 1 dl strösocker
- 100 g smör, halvsmält/rusmvarmt
- 1/2 msk vaniljsocker
- 2 ägg
- 1 dl mjölk
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 100 g vit choklad

Tärna rabarberna och blanda med 2,5 msk socker. Vispa ihop socker och smör i separat skål, och tillsätt ägg och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver separat, blanda ner i äggsmeten, och ha ner grovhackad vit choklad. Rör sist ner hälften av rabarberna, fördela i muffinsformar, och dekorera om du så önskar med resten av rabarberna. Det gjorde jag, men de smälte ner i resten av muffinssmeten, så de syntes ändå inte :C
Baka i mitten av ugnen i 175° i ca. 25 minuter.

Chokladdekoration

Idag fyller min fina syster 22 år.
Mamma och jag var så trötta igår, händer mycket nu, men tårta skulle det ju vara! Och rosa! Men av trötthetens hinder hölls det tämligen simpelt, mamma gjorde själva tårtan med färdigköpta marängbottnar + mosade jordgubbar tillsammans vispad grädde, och så gjorde jag chokladdekorationen. Sånt är kul! Samarbete! Yay!
Mina första chokladlöv. Tyckte de blev rätt ok ändå.





Vitt matbröd





Var sugen på nåt vitt och lätt, fluffigt bröd för omständighetens skull, gentemot grova, täta fullkornigheter exempelvis. Hm. Gott!

- 25
g
jäst
- 2,5 dl vatten
- 25 g smör
- 1 tsk salt
- ca. 7 dl vetemjöl
(jag tog 3 av de deciliterna rågsikt)
- vallmofrön

Smula ner jästen och häll på smält smör tillsammans med vatten, som tillsammans ska vara fingervarmt. Rör ner salt, och arbeta därefter ner mjölet. Knåda till en fast, smidig och blank deg, tills den släpper bunkens kanter.
Strö över lite mjöl och täck över för att jäsa i ca. 40 minuter.
Arbeta ut degen på en mjölad bänk, forma till en limpa och täck över för jäsning i ytterligare ca. 40 minuter.
Sätt ugnen på 200°, och ställ in en ugnsfast form i botten med lite vatten i. Skåra limpan, pensla med lite vatten och strö eventuellt över lite vallmofrön. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca. 40 minuter.
Låt svalna på galler.

Sommarsallad med getost och jordgubbar



Idén fick jag från Debaserrestaurangen vid Slussen. Där åt jag en supergod sallad förra sommaren, med getost, jordgubbar och valnötter. Men här ska mamma ha cred. Det var hon som gjorde denna :)
Släng ihop lite salladsblad av olika sorter, tillsammans med färska svenska jordgubbar, getost och annat valfritt, exempelvis gurka och pinjenötter. Härligt :D

Medelhavsrullader



Jag kallade dem för svensk sushi, men så himla svenska är de ju faktiskt inte. Tortillas, soltorkade tomater, philadelphiaost... Njae. Stämde inte riktigt.
Också superenkla att göra. Den här gången ska min syster få cred, för det var hon som gjorde dem.
Bred på lite Philadelphiaost med vitlök och örter på en tortilla med vitlökssmak, samt några skivade soltorkade tomater. Rulla ihop, och skär ut små "sushibitar".

Västerbottenostbollar



Typ enklaste sommartilltugget som finns att göra. Därtill supergott. Och ostiga.

- 400 g philadelphiaost
- 300 g riven västerbottenost
- ca. 2 dl hackad gräslök

Simple as that. Rör ihop philadelphia- och västerbottenosten, forma små bollar och rulla i den hackade gräslöken.

Chévre- & fikonpaj med honung & rosmarin





Jag tror att de här kammade hem priset på mottagningen för mest populär och godast. Jag tror.
För den är mycket god :)
Så himla perfekt kombination, chévreost + fikon + honung + rostade pinjenötter + rosmarin I EN PAJ :D

Pajskalet:
- 2½ dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 äggula

Smula ihop mjöl med smör och äggula, mosa ihop till en fast deg och tryck ut i pajformen, alternativt kavla ut och placera över formen. Förgrädda i ugnen i 200° i ca. 10 minuter.

Fyllning:
- 6 torkade fikon
- 1½ dl crème frâiche
- 1 dl grädde
- 2 hela ägg
- 1 äggula
- 140 g getost

Garnering:
- lite flytande honung
- några kvistar färsk rosmarin
- rostade pinjenötter/valnötter

Sänk värmen på ugnen till 175°. Vispa samman creme frâiche, grädde och ägg. Smula ner hälften av osten i pajskalet. Häll på äggstanningen. Skiva fikonen och placera ut i pajen, och smula därefter över resten av osten. Grädda i ugnen i ca. 30 minute,r eller tills den fått fin färg.
Garnera med rostade pinjenötter, färsk rosmarin och ringla över lite flytande honung.

Rostade pinjenötter görs såhär förresten: Stek i stekpanna på hög värme i lite olja tills de fått lite färg, i ca. 3-5 minuter.

Rofans vardagsbröd





I dunno. Så heter brödet i en mycket fin kokbok "Kärlek, oliver och timjan - mat för välbefinnande".
Rofan må vara lycklig. Hans alldeles speciella vardagsbröd fick bli det grövre brödet på min studentmottagning.

Också mycket gott! Fullpackad med en massa frön och andra nyttigheter, men inte mindre saftigt för det!

- 2 dl rågmjöl
- 1 dl hela linfrön
- 1 dl havre- eller vetekli
(jag tog faktiskt vetekross)
- 1-2 dl solrosfrön
- 2 rågade tsk salt
- 5 dl kokhett vatten

- 25 g jäst
- 2 dl fingervarmt vatten
- 9-10 dl vetemjöl
- 2-3 dl extra vetemjöl

- 1 ägg
- lite solrosfrön

Blanda ner rågmjöl, linfrön, vetekli, solrosfrön och salt i en bunke, och slå på kokhett vatten. Rör om, och låt stå i 1-2 timmar.
Rör ut jästen i fingervarmt vatten, låt smälta samman, och rör sedan ner det i smeten. Arbeta ner vetemjölet, och låt jäsa övertäckt i cirka en timme.
Strö ut ett par deciliter vetemjöl på bakbord och arbeta ut degen därpå, knåda. Forma degen till en avlång limpa och placera den på en plåt med bakplåtspapper, och täck över för att jäsa i ytterligare 30 minuter.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite solrosfrön.
Grädda brödet i 250° i 15 minuter, och sänk därefter värmen till 150° och grädda i 25-30 minuter till.

Fyllda champinjoner

Äsh. Hann inte få ett kort på de här heller. Och jag som trodde jag hade stenkoll på att fota allt. Nåja.
Jag har för mig att de här är goda? Haha. Jag minns inte ens om jag hann smaka på dem. Men förmodligen. Förmodligen är de även godast när de kommer direkt från ugnen, när de är varma och lite krispiga.

- ca. 36-40 champinjoner
- 2 lökar
- 1 rejäl klick smör
- 2-4 vitlöksklyftor
- salt & peppar
- 1/2 paket creme frâiche
- 2 msk ströbröd
- lite riven parmesan

Bryt försiktigt av stjälkarna på champinjonerna, och finhacka dem tillsammans med löken. Det bryner man tillsammans med smör i stekpannan, adderar vitlök, smakar av med salt och peppar. Klicka ner creme frâiche och strö över ströbrödet, rör om. Smaka av.
Klicka ner i champinjonerna, och strö över lite parmesan.
Baka i ugnen i 200° i ca. 10 minuter.

Studenttårta: Black- & white magic cake





Åh.Hå.Hå.Åh. Smakade inte på den här förrän nu dagen efter.
Blev mycket jävla god om jag får säga det själv.
Jättemoist chokladkaka (black magic!) - nästan på gränsen till lite kladdkaksaktig men med så mycket mer chokladsmak, och större - med maffig chokladfrosting och vit sugarpaste utanpå.

Första våningstårtan jag gjort. Och visst, så himla fager blev den ju inte, men är fan nöjd ändå. Satt och googlade genom massvis med internetsajter som talade om hur den ska hållas uppe. Det fick bli avklippta sugrör som förstärkning innuti tårtan, tillsammans med papperstallrikar som mellanlager.

Receptet är översatt från amerikanska mått. Och vad förskräckt man blev när man skrev 9,5 jävla deciliter socker. Men det var ju faktiskt tre stora tårtor ovanpå varandra. Och dessutom åts bara hälften upp.
Så jag och min syster sitter nu med ett himmelrike framför oss. Mmmmmmm.

- 8 1/3 dl vetemjöl
- 9 1/2 dl socker
- 3 1/5 dl kakao
- 1 msk + 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk salt
- 4 ägg
- 4 3/4 dl starkt kaffe
- 4 3/4 dl filmjölk
- 2 1/3 dl rapsolja
- 2 tsk flytande vaniljessens

Blanda mjöl, socker, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en stor bunke. Gör en grop i mitten, och häll ner ägg, kaffe, filmjölk, olja och vanilj. Vispa med elvisp på mellan effekt i ett par minuter.
Smörj och mjöla tre kakformar i tre olika storlekar (jag hade 27, 24 och 17 cm) och fördela smeten jämnt i dem. Baka i varmluftsugn i 175° i 25-40 minuter, beroende på storleken på dem (i varmluftsugn kan du ha 2 i taget).
Låt svalna helt.

Frosting till 3 tårtor: (fick faktiskt lite över t.o.m)

- 180 g rumstempererat smör
- 3 paket florsocker
(ja, TRE paket)
- 1 1/2 dl kakao
- 300 g philadelphiaost

Placera varje tårta på en tårtbricka, eller som jag gjorde, bara på varsin vanlig papperstallrik (till den minsta tårtan får man klippa till brickan så den inte sticker ut under). Täck varje tårta som vanligt, med ett lager i mitten också. Täck även med marsipan/sugarpaste om så önskas.
För att montera ihop: Tryck ner ett sugrör i mitten på den understa tårtan, knip igen precis där den sticker ut från tårtan, lyft upp igen och klipp av, så röret är exakt samma höjd som tårtan. Klipp till några sådana rör och stick ner en i mitten igen, och sedan typ diametern runt där nästa tårta kommer sitta, men var försiktig så att ingen kommer sticka upp utanför den övre tårtan.
Gör detsamma på nästa tårta, men inte den översta, obviously. Och placera dem ovanpå varandra.

Vegetarisk tapenade



Mmm. Personligen var typ det här min favvo. Doppa gott bröd i god oliv- och soltorkade tomatröra <3

- 170 g urkärnade kalamataoliver
- 100 soltorkade tomater (gärna med mycket olja kvar)
- 1 msk kapris
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 msk citronsaft
- (5 msk olivolja)
- salt & peppar

Kör allt i mixern på 'ba! Smaka av med salt och peppar, och olivoljan känner du själv efter om du behöver. Jag använde mycket av oljan från de soltorkade tomaterna, så jag tillade ingen olja alls.




Minitårta för en







Skulle också vilja komma hem mitt i natten, hitta en lapp på dörren att gå till kylskåpet, öppna luckan och finna en liten minitårta alldeles för mig själv :D

Min syster är jättefin och superduktig. Hon hade precis vernissage med på Arkitekturhögskolan och ställde ut sin mycket fina, detaljrika modell.
Hon förtjänade den här. Minst.

Nu bakade jag faktiskt kakan fördelade i två stycken suffléformer, men det blev riktigt lagom för en hög och fin minitårta. Annars kan man halvera satsen och bara baka i en suffléform, men då får man en lite plattare tårta.

- 6 msk vetemjöl
- 6 msk socker
- 2-3 msk kakao
- 1/2 - 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 6 msk rapsolja
-63 msk mjölk
- 2 ägg


Blanda alla torra ingredienser, och vispa därefter ner de blöta. Fördela smeten i två stycken suffléformar, som är smörade och mjölade.
Baka i mitten av ugnen i 200° i ca. 20 minuter, eller tills stickan kommer ut torr. Låt svalna lite i formarna, innan du stjälper upp dem för att svalna på galler.

Frosting:
- 100 g philadelphiaost
- 1 dl florsocker
- några droppar valfri karamellfärg

Bara vispa ihop!

Mina kakor blev sådär fint uppuffade på toppen, så underkakan skar jag av den lilla toppen på och käkade upp själv. Bred på ett lager frosting på den. Skär överdelen på hälften i vågrätt riktning, bred på frosting, och sätt på toppen. Du har alltså tre delar med två frostinglager. Bred frosting på resten av tårtan, och garnera efter humör!

RSS 2.0