Kladdkaka

 
 
Alltid lika spännande att se resultatet av sitt verk.
Kladdkaka är trevligt. Chokladigt och kladdigt, typ, ja, kladdkaka är kladdigt.
Vore väl konstigt annars.
 
Skulle det råka finnas nån som inte skulle ha ett recept på den vanligaste kakan i Sverige typ, så langas den upp här:
 
- 100g smör
- 2 ägg
- 2 1/2 dl socker
- 1 1/2 tesked vaniljsocker
- 1 krm salt
- 4 msk kakao
- 1 1/2 dl vetemjöl
 

Smält smör och blanda ner resten. Ner i smörad bakform och in i 150° i ugnen i 35 minuter!

Saffransbröd

 
 
Nej, inte lussebullar mitt i sommaren (men vore inte det något?). Matbröd med saffran! Kryddor som saffran och kakao, som vanligtvis används i söta degar, är ju väldigt fina smaksättare i matlagning.
 
Jättemys och gosigt att äta såhär på morgonkvisten. Dessutom är det ett väldigt färgglatt och vackert bröd, tycker jag.
 
Det här brödet är kalljäst, men i princip kan man ju använda vilket brödrecept man önskar och tillägga saffran bara. Gillar dock att kalljäsa över natten, för då kan man få nybakat bröd på morgonen <3
 
- 1/3 paket jäst
- 2 dl kallt vatten
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 paket saffran á 0,5 gram
- 5 1/2 - 6 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör tills det smält samman. Slå på resten av vattnet, oljan och addera kryddorna. Arbeta ner mjölet och knåda tills degen släpper bunkens kanten och är jämn och smidig.
Arbeta ut på mjölat bakbord till en limpa, och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck över med kökshandduk och ställ i kylskåpet över natten.
Ta fram plåten och låt stå framme i minst 30 minuter, medan du värmer ugnen till 200°, och ställer in en ugnssäker form med lite vatten i botten. Pensla brödet med lite vatten och baka på falsen näst längst ner i ca. 40 minuter.
Låt svalna på galler.

Vegansk cashewgrädde

 
Ush vad äckligt det låter. Men faktiskt ett gott smakrikt, nötigt alternativ till grädde när man lagar mat! Och därtill så jävla enkelt att göra.
Vet inte riktigt hur mycket det här blev, men cirka en flaska på typ 33 cl gissar jag.
 
Och allt man behöver är 2 dl cashewnötter och vatten.
Skölj nötterna i en sil i en minut. Lägg dem i en förslutningsbar burk och häll på vatten så det precis täcker alla nötter. Slut till med locket och ställ i kylskåpet över natten.
Skölj nötterna och lägg i en mixer. Häll på vatten så det täcker 1-2 centimeter över nötterna, beroende på hur tjock du vill ha grädden (ju mer vatten desto mer lättmjölksaktigt blir det, ju mindre vatten desto mer tjock gräddaktigt).
Kör i mixern i ca. 5 minuter, tills du fått en helt jämn vätska.
Tydligen ska detta hålla i kylskåpet i ca. 4 dagar, och i frysen i ca. 3 månader.

Fröbröd

 
 
Borde ha lärt mig vid det här laget att endast köpa torrjäst, för jag glömmer bort att jag har färskjäst hemma. Och då när jag kommer på det, blir glad och tänker baka bröd, så märker jag när jag redan letat fram ett superawesome recept att jästen är dålig.
Men då står jag där och är in the mode för brödbakning redan, så då måste bröd ju bakas.
Men då får det bli med bikarbonat istället.
Inte illa det heller!
För det här är ett saftigt bröd fullproppat med energirika små knapriga frön. Visst har jag blivit bra på att marknadsföra mina små bakverk?
 
- 5 dl rågsikt
- 2 dl blandade frön exempelvis linfrön, solrosfrön, rågkross, sesamfrön, pumpakärnor... what-have-you
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1/2 dl mörk sirap
- 5 dl filmjölk (egentligen går det med typ vilken vätska som helst - jag tog faktiskt en blandning av filmjölk, yoghurt och mjölk denna gång eftersom varorna i kylskåpet börjar tina iväg, hm, men filmjölk gör brödet mer saftigt och ger bikarbonaten tydligen en extra kick)
- lite fler frön som garnering, why not?
 
Blanda alla torra ingredienser, och rör ner sirap och filmjölk. Klicka ner den lösa degen/smeten i en smörad brödform, garnera eventuellt med lite frön, och hyss in i ugnen som är 175° varm (nedre delen) i ca. 1 timme, eller tills provstickan kommer ut torr.
Låt vila i formen i några minuter innan du stjälper ut den och låter svalna på galler.

Lantbröd



Typ. Enklaste brödet man kan göra.
Vitt, luftigt med krispig yta.

- 25 g jäst
- 2,5 dl fingervarmt vatten
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
- ca. 7 dl rågsikt

- lite vatten + sesamfrön

Lös upp jästen i den fingervarma vattnet, rör ner olja och salt. Arbeta därefter ner mjölet lite i taget, och knåda tills degen är blank och smidig, och släpper bunkens kanter.
Täck över och låt jäsa i 40 minuter.
Arbeta ut på mjölat bakbord till en limpa, placera i en smörad brödform, täck över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Pensla ytan med lite vatten och strö över lite sesamfrön, och baka sedan i nedre delen av ugnen i 200° i 30 minuter.

RSS 2.0