Schackrutor





Jag älskar min chokladbok av Magnus Johansson. Har jag tråkigt brukar jag ofta hamna framför den. Och de här småkakorna tycker jag är så fina, så de har jag länge varit sugen på att göra. För mig finns det inget bättre (förutom att få göra film) än att tillbringa hela lördagar med pyssel som detta.

Spröda, små finingar. Perfekta munsbitar till kaffet eller nåt. Detta är endast en halv sats, och blev ändå runt 50-60 stycken.

Vita degen:

- 125 g smör
- 1 dl florsocker
- 1/2 krm salt
- 2 1/2 dl vetemjöl

Chokladdegen:

- 125 g smör
- 1 dl florsocker
- 1/2 krm salt
- knappt 1 dl kakao
- 2 1/2 dl vetemjöl

Gör degarna i var sin bunke. Blanda smör tillsammans med socker och salt. Sikta ner mjöl och kakao för chokladdegen. Blanda väl.
Innan du kavlar ut degarna så lägg undan ca. 1/5 av vardera i kylskåpet om du vill slå in dem, annars går det ju lika bra att ha dem som vanliga schackrutor.
Kavla ut den vardera deg till en centimeters tjocklek. Lägg in dem i kylskåpet i en halvtimme.
Ta fram degen och lägg den mörka ovanpå den ljusa, och skär längder. Pensla ovansidan på dem med kallt vatten, och lägg ihop dem två och två. Kavla ut resten av degarna som du lagt undan och slå in längderna, innan du skär ut kakor av dem. Får man lite deg över kan man bara slå ihop smulorna och skära ut nya kakor, så får man lite leopardmönster eller dylikt på dem.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i ca. 10 minuter.

Honungsrågbröd





Mmm. Gott.
Mjukt, varmt, lagom sött gosigt bröd med krispig yta. Härligt.

- 25 g jäst
- 2,5 dl vatten
- 25 g smör
- 1 rejäl msk honung
- 1 tsk salt
- 2 dl fint rågmjöl
- 5 dl vetemjöl

Lös upp jästen i fingervarmt vatten, rör ner smält smör och honung och salt. Arbeta ner mjölet lite i taget, knåda tills degen släppt kanterna, är smidig och jämn. Täck över och låt jäsa i ca. 1 timme.
Arbeta ut degen på mjölat bakbord. Forma till en limpa, täck över än en gång och låt jäsa i ytterligare ca. 30 minuter. Baka i nedre delen av ugnen i 200° i ca. 40 minuter.

Vit chokladcheesecake med browniebotten







Annika hintade om att det fanns jäst att baka bröd på, eftersom jag numera är en smula känd för att tycka om brödbakande. Men om Victor skulle vara med så urartade idéerna lite, och det resulterade i detta verk istället.

Iofs har jag varit sugen på att baka cheesecake ett tag, och gärna med vit chokladtwist. Men en saftig, riktigt chokladrik browniebotten är fan inte fel på en redan härligt mäktig kaka som denna.

Browniebotten:

- 150 g smör
- 1 dl kakao
- 100 g mörk choklad
- 3 dl socker
- 3 ägg
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver

Smält smöret och rör ner kakaon och den mörka chokladen, och låt allt smälta samman, rör ihop. Vispa socker och ägg poröst, och rör ner mjöl, bakpulver och chokladsmet. Rör samman allt.
Häll ner i en smörad och "kakao-ad" kakform, och baka i nedre delen av ugnen i 150° i ca. 30 minuter. Den ska vara fast på utsidan, men fortfarande kletig på insidan lite grand sådär. Låt svalna en stund, ca. en timme.

Vit chokladcheesecake-smet:

- 375 g Philadelphiaost eller annan cream cheese
- 1 dl socker
- 3 ägg
- 185 g vit choklad
- 225 g creme frâiche
- 1 tsk vaniljsocker

Vispa Philadelphiaosten tillsammans med sockret, tills du får en jämn smet liksom. Därefter vispar du ner ett ägg i taget. Smält chokladen (typ i mikron) och rör snappt ner creme frâich, även detta ska bli en jämn smet. Vispa ner i ostsmeten, tills allt är helt blandat. Häll ner över den avsvalnade browniekakan, och baka i nedre delen av ugnen (som jag sänkte till ca. 145°) i ca. en timme. Låt svalna i rumstemperatur i ungefär en timme, innan du ställer in den i kylskåpet (eller käkar upp den).

Chocolate chocolate chip cookies





Victor var sötsugen och jag var baksugen.
Vilken perfekt kombination.

Småkakor var ju länge sedan man gjorde, tycker jag. Av någon anledning spelade min hjärna lite tricks på mig och förde något sorts önsketänkande - jag var helt övertygad om att blockchokladen jag hittade här var vit. Men inte förrän jag planerat hela bakandet och öppnade paketet efter resten av smeten var klar, märkte att det klart och tydligt stod "mörk". Hm.

Blev *extremt* goda i alla fall, om jag får säga det själv. Spröda på utsidan men sådär gooey chokladsega i miten, med knapriga nötter och smältande chokladbitar.

Jag blandade i lite nötter också, eftersom jag tycker choklad och nötter är bland de bästa kombinationerna. Ja juste, och så är detta bara en halv sats, men jag fick ändå ut 20 kakor - som ändå blev större än vad jag hade trott.

- 100 g smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- ca. 75 g hackad choklad
- ca. 1 dl hackade valfria nötter
(jag tog mandel denna gång, då det var det huset hade att erbjdua :) )
- 0,25 - 0,5 dl sirap

Tärna smöret, och blanda ihop det med händerna med de torra ingredienserna. Ha ner chokladen, nötterna och arbeta ihop allt med sirapen. Nu kan du antingen forma degen till en rulle och skära ut kakor, eller om kniven inte är tillräckligt vass så formar du helt enkelt kakorna själv.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 175° i ca. 10 minuter. Låt svalna en aning på plåten först, och för sedan över dem till galler där du låter de svalna helt (men tips är att småkakor alltid är godast direkt från ugnen...).

Årets första utomhusgrillning

Nu har vädret lekt med oss fram och tillbaka i ett par månader. Vi tyckte att det skulle vara vår nu. Så trots att det började snöa så satte vi oss på altanen ihopkurade vid grillen och grillade oss några veggokorvar. För övrigt sitter vi lägenhets- och kattvakt, så här ser ni alltighungrigeochnyfikne Terror (mycket passande namn - denna katt har skrämt livet ur mig ett flertal gånger) vakta maten med stenkoll. Korven är en nyhet bland alla quornprodukter typ - faktiskt god!
Och så lite stuvade makaroner till blev fett mys.

Sojavetebröd





Njaa. Vi hade införskaffat sojamjöl för ett tag sedan, var väl på tiden att det utnyttjades. Då lukten av mjölet gjorde mig en aning misstänksam, tog jag bara litelite denna gång. Men smaken kändes knappt - om något - av. Det smakade helt enkelt som vanligt vetebröd. Och det är ju helt okej :)

Så ja. Ultimat mjöl för oss vegetarianer (40% protein!). Se till att köpa sojaprodukter ekologiskt dock - detta var från Saltå Kvarn - eftersom sojaprodukter i allmänhet kommer från sojabönor som är nästintill helt utan tvekan GMO-utvecklade nu för tiden. Därför har jag nästan helt slutat laga mat med sojaprodukter (vegetarisk färs, osv). Nåja! Nu till receptet:

- 3 dl ljummet vatten
- 26 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk mörk sirap
- 1,5 dl sojamjöl
- ca. 5-6 dl vetemjöl

Jag brukar värma vattnet i mikron. Tycker inte om att använda färdigljummet vatten från kranen, det finns ju faktiskt bakterier då. Och så häller man på detta på den nersmulade jästen. Röraröra tills det är upplöst. Ner med salt, sirap och därefter arbetar man ner mjölet lite i taget, tills degen släpper bunkens kanter och är slät och elastisk. Täck över för att jäsa ett tag (jag lät min jäsa i en timme denna gång, det smakade faktiskt en aning för mycket jäst - testa en halvtimme).
Ta fram degen på den lätt mjölade köksbänken, arbeta ut och forma till en limpa, som man placerar i en smörad bakform. Täck över och låt jäsa i ytterligare en halvtimme, och baka därefter i nedre delen av ugnen i 225° i ca. en halvtimme, eller tills teststickan kommer ut torr. Låt svalna på galler.

Cup-cakes






Nu tar det endast fem minuter att baka en egen liten kaka till sig själv. Eller till dig och din syster en söndagseftermiddag. Visserligen slår det inte en fin kladdkaka på riktigt vis, men fullt tillfredsställande.
Så här mycket tar man per kopp:

- 3 msk vetemjöl
- 3 msk socker
- 2 msk kakao
- 1 nypa bakpulver
- 1 nypa vaniljsocker
- 3 msk rapsolja
- 3 msk mjölk
- 1 ägg

Nu skrev jag bara ingredienserna i den ordningen jag mindes dem, men i princip är det bara att blanda ihop allt i en kopp, och köra in i mikron i 3 minuter. Nej ok, jag körde på 3,5 minuter.
Gött. Jag käkade min med lite turkisk yoghurt. De e najs.

Pasta med hasselnötssås

Jag gillade idén. Men dessvärre blev det alldeles för smaklöst. Och jag skulle förstås kunnat fortsätta tills det blev bra, men det orkade jag inte. Så jag åt flingor. Hehe.
Men jag ska göra om det, och göra det gott. Någon gång. Förmodligen krävs det en hel del mer parmesan, och kanske lite vitlök. Så jag gör inte besväret att skriva ner receptet, men i princip var det en port. pasta, 1/2 dl hasselnötter (finhackade i mixern), lite riven parmesan, en skvätt matlagningsgrädde och en annan skvätt mjölk, och så lite salt och peppar... Förmodligen godare med creme frâiche. Nåja!

Snabba kvällsfrallor





I princip miniscones ja. Man skulle kunna gått en aning längre och gjort till sig LITE mer och penslat dem med ägg och vallmofrön eller nåt sånt skit, men det orkade jag inte, för jag var hungrig. Dessutom tycker JAG att bröd är finare om de är lite spruckna här och var, lite ojämna sådär. Sådetså.

Goda var dom förstås också.

- 3 dl vetemjöl
- 1 dl rågmjöl
- ½ tsk salt
- 2 ½ tsk bakpulver
- några hasselnötter <3
- 1 ½ dl mjölk
- 1/4 dl smält smör

Och så det gamla vanliga! Först ner med allt torrt, röraröra, sedan ner med vätskan, röraröra, arbetaarbeta. Forma bollar. Platta ut på plåt med bakplåtspapper. Hyss in i ugn i 225° i 12 minuter.
Äta.

Kavringstårta och påskägg



Denna tillsammans med ett helt vanligt kokt ägg, potatis och märkvärdigt nog senap, tyckte jag var en fullständigt tillräckligt alternativ till den klassiska påskmaten med sill. Ja - senap, kokt ägg och potatis var gott, jag tror det var som det alternativa senapssillen eller något. Ok, jag må vara konstig men det är faktiskt okej att vara det. För det var gott.

Detta är emellertid typ den enklaste smörgåstårtan man kan göra, och därtill supergod.

- 1/2 - 1 kavring typ 350 g
- 1/2 - 1 burk creme frâiche
- 150 g riven västerbottenost
- 1 vitlöksklyfta
- salt & peppar
- lite bregott

Egentligen ska man baka kavringen själv så man har den hel, och därefter skiva den på längden. Nu köpte jag en färdigskivad - men det tycktes fungera utmärkt i alla fall.
Rör ihop creme frâiche, ost, vitlök och salt och peppar. Lägg två skivor bröd - om du köpt färdigskivat - bredvid varandra, smöra, och bred på lite oströra. Och så varva brödskivor och röra, och avsluta med bröd högst upp. Klart!

Och så hade vi konstnärlig eftermiddag här ute på landet också. Mycket fint.

Lunchscones med oliver & soltorkade tomater





Har inte så mycket att tillägga förutom att jag älskar bröd på alla sätt och vis.
Ljuvligt gott.


Och så har du något varmt och medelhavsigt att avnjuta medan du huttrande skådar ut genom fönstret på all detta regnsnöiga aprilväder. Låt gå att det är en smula godare med brieost på också.

- 7 1/2 dl vetemjöl (jag tog 6 dl vetemjöl och 1 1/2 dl rågmjöl)
- 1 tsk salt
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 3 1/2 dl mjölk
- några oliver, hackade soltorkade tomater och lite bladspenat

Allt torrt först. Sedan i med mjölken. Och så arbetar du ner det goda.
Forma små scones på en plåt med bakplåtspapper och kör in mitt i ugnen i 225° i ca. 15-20 minuter.

Påskiga makroner





Men ja.

Driver man en jäkla mat/bakblogg är väl de här franska satarna ändå dessvärre obligatoriskt till slut i dessa jäkla smågulligapluttsötfranskatider. Mhm.

Första gången blir för mig alltid mer eller mindre misslyckat. Och tyvärr kan jag en gång som denna inte vifta bort det med ett "äh - det är smaken som räknas!" nänä - dessa små djävlar är fina för estetikens skull.

Töntiga är vad de är >:C

Och så passar jag på att gratta den supersköna Angelinn på födelsedagen för att jag är världens sämsta kompis och glömmer bort. Faktiskt gjorde jag de här med dig i åtanken. Som typ. En variant på tårta på distans (distans tycks ju vara lite av min grej nu för tiden). Tjoho!


- 3 dl florsocker
- 90 g mandelmjöl
(skållad mandel som du mixar till fint mjöl)
- 1 dl äggvita (nästan exakt 3 st)
- 1/2 dl strösocker
- några doppar hushållsfärg
om du så önskar göra dom princessigfjuttitgtoiweoaidsoij ölm MEN DET ÄR JU PÅSK

- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 1/2 - 2 dl florsocker
- 1 1/2 tsk florsocker
- 1 äggula

Ja!
Sikta ner florsockret i en bunke, och sikta därefter även ner mandelmjölet. Blanda ihop.
Vispa äggvitan separat tillsammans med sockret till en marängsmet (du ska kunna vända upp-och-ner på bunken utan att skiten rinner ut - så hård ska den vara). Sikta ner mjölblandningen lite i taget, och vänd försiktigt ner det. Droppa ner färgen om du ska ha det och blanda om.
Spritsa ut småkakor på en bakplåt med bakplåtspapper, och låt stå och vila i ca. en timme. Detta gör tydligen så att de inte spricker i ugnen (aavisst - titta på mina :C )
Nu stod det i receptjäveln att man ska baka i mitten av ugnen i 12 minuter och absolut inte öppna ugnsluckan. Detta gjorde jag med de gröna. De blev misslyckade.
Jag bakade de rosa i nedre delen av ugnen i ca. 20 minuter och öppnade luckan sista minutrarna. De blev nästan lyckade.
För över bakplåtspappret till en bänk och låt dem svalna.

För smörkrämen blandar du helt enkelt allting och vispar gott och väl ihop till en krämig sak. Även här kan du tillsätta hushållsfärg.
Lägg ihop kakorna två och två med smörkräm emellan, och förvara i kylskåpet.

Glad påsk...

Våfflor



Grattis försenat på våffeldagen :D

Till typ 4 pers (från Icas webbplats):

- 125 g smör
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl kallt vatten

Smält smöret. Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg och bakpulver - inga klumpar! Rör ner smöret och vattnet.
Värm upp våffeljärnet, smörj med lite smör och häll på lite smet och stek tills de blir gyllenbrunigt goda. ICa hade bra tips - lägg dem på galler så de håller sig frasiga. Jag la våra på en tallrik med kökshandduk över så de skulle hålla sig varma. De översta var godast att äta. De understa var soggy, som man säger på engelska - finns det över huvud taget ett bra ord för det på svenska? "Blöta"? Nä.
Servera med en barnsligt stor mängd vispgrädde och sylt. Mm.

RSS 2.0