Medelhavsbröd


Det stod att detta skulle möjligtvis vara det bästa brödreceptet i hela min brödbok ("Bröd hemma" av Mette Ankarloo - jättefin). Hur skulle man kunna motstå att testa det liksom?
Så jääääävla gott. Segt och luftigt och underbart. Skulle inte ha nåt emot att bara äta detta bröd resten av mitt liv. Eller jo i längden kanske. Men inte i denna stund.
Och så enkelt också: jäst, vatten, salt och mjöl.
- 10 g jäst
- 3 dl vatten
- 1/2 msk salt
- 325 g vetemjöl special (ca. 6 1/2 dl)
Lös jästen i det kalla vattnet, rör ner salt. Arbeta ner mjölet till en lös deg. Ställ för att jäsa övertäckt i 2 1/2 till 9 timmar (mitt jäste i typ fyra timmar). Den ska i alla fall bli dubbelt så stor.
Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord och vik den över sig själv ett par gånger. Placera på ett bakplåtspapper som du lägger på ett ugnsgaller. Vik plåtpappret på båda längderna och vik ihop i ändarna, så att det blir som en form så att den bara jäser uppåt liksom, eftersom degen är så lös så den inte typ flyter ut. Tror jag är därför i alla fall, haha.
Låt jäsa i ytterligare en halvtimme medan du värmer ugnen till allra högsta värme. Ställ in ugnsgallret längst ner och spruta in vatten med blomspruta uppe och nere i ugnen, och baka i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150° och baka i ytterligare 45-50 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk!

Kommentarer
Trackback