Levain

 
 
Vi har skaffat oss en ny, fin bakbok om bröd som heter Bröd hemma, författad av Mette Ankarloo. Den innehåller en massa bra och tämligen enkla brödrecept. Min nya favvobok att ta upp och bläddra i då och då. Det bästa är nog bilderna. Jag tycker bröd är så himla vackra.
 
Ja! Så driver man en mat- och bakblogg lär man väl testa detta med den jävla surdegstrenden som genomsyrar hela Stockholms snobbatmosfär! Själv gillar jag inte riktigt smaken av surdegsbröd, det är lite för... surt. Haha. Men syrligt då. Men vissa surdegsbröd smakar inte värst syrligt, de är bara extra sega och luftiga.
 
I vilket fall bestämde jag mig för att testa. Det är ändå rätt kul. Det känns som att ha en liten bebis man måste hem och mata och se till om morgon och kvällarna.
 
Levain är ju ett klassiskt ljust surdegsbröd, luftigt i konsistensen med en hård och krispig yta! Inte så mycket surdegssmak alls, bara saftigt och gott.
 
 
Bra att veta är att du får mer surdeg än vad som behövs i de flesta surdegsbrödrecept. Så planera en massa brödbak under veckan! Använder man inte all surdeg kan den förvaras i kylskåp i en vecka utan att man gör något med den, eller i rumsvärme då man matar den varje dag med lika delar mjöl och vatten (typ 30-40 g av vardera). Så står det i alla fall i min underbara brödbok.
 
Grund för vetesurdeg:
 
- 100 g rivet äpple utan skal (ca. 1 äpple)
- 250 g vetemjöl (5 dl)
- 200 g vatten (2 dl)
 
Blanda allt och häll i en stor glasburk med locket placerat ovanpå, men inte stängt, bara på glänt (alternativt i en bunke med plast över, beroende på hur länge du tänkt förvara den - glasburken är väl mer hygieniskt).
Rör om morgon och kväll. Den är färdig efter 1-3 dygn när degen får fina små bubblor.
 
2 st Levain:
 
- 5 g jäst
- 200 g vetesurdeg (ca. 1 3/4 - 2 dl)
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 50 g fint rågmjöl (1 dl)
- 750 g vetemjöl special (ca. 15 dl)
 
Lös upp jästen och surdegen i det kalla vattnet. Arbeta ner resten av ingredienserna till en jämn deg. Täck med plast och låt stå medan ugnen värms upp till högsta temperaturen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela på två. Vik degbitarna över sig själva två gånger och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in plåten i nedre delen av ugnen, spruta vatten både uppe och nere i ugnen med en blomspruta, och stäng igen. Baka i 7 minuter, sänk därefter temperaturen till 200° och baka i ytterligare 30 minuter.
Låt svalna på galler utan bakhandduk så får den extra krispig yta!


Kommentarer
Anonym

LOGGA UT UR FACEBOOK!

2012-09-05 @ 23:06:19
Anonym

Det är fult på facebook! Fins ingen plats för dig där!

2012-09-05 @ 23:06:34
Anonym

Du hörde vad dom sa hörru!

2012-09-05 @ 23:06:50


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0