Lagom ljust surdegsbröd

 
 
Faan alltså. Finns det verkligen något bättre än doften av nybakat bröd?
Förälskad är vad jag är.
Doftförälskad.
 
Är spännande men lidelsefullt att sitta och vänta med vaksam blick över brödet som långsamt bakas och fyller köket med härlig doft om kvällen, lidelsefullt p.g.a mitt bristande tålamod. Men ack så underbart att se sitt bröd växa och få sådan vacker färg! :D
 
Det här brödet fick en perfekt, hård och seg skorpa med saftig, lagom grov insida. Visserligen inte de fina surdegshålen som alla är så besatta av, men mycket gott!
 
- 10 g jäst
- 250 g vetesurdeg
- 2 dl kallt vatten
- 2 tsk salt
- 75 g rågmjöl
- 300 g vetemjöl special
 

Lös jästen och surdegen i vattnet. Blanda ner salt och arbeta ner mjölet.
Låt jäsa i ett par timmar.
Arbeta ut degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare en timme, medan du sätter på ugnen till högsta värmen.
Sätt in plåten längst ner i ugnen och spruta lite vatten uppe och nere i ugnen med blomspruta. Baka i 10 minuter, och sänk sedan värmen till 200°, för att baka i ytterligare 35-40 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk för den härliga ytan!
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0