Jättegott ljust surdegsbröd


Om man får säga det själv, lyckades jag baka ett jävligt gott bröd.
Luftigt och segt, men utan den markanta syrliga surdegssmaken (det är åtminstone mycket positivt för min del i alla fall). Det var liksom bara väldigt gott. Och överraskande mättande, trots att det enbart var vetemjöl.
Till och med far min, som är oerhört skeptisk mot allt som innehåller surdeg, smakade och tyckte det var mycket gott.
Kort sagt, det här är ett bröd man borde baka, och baka om igen, och om igen.
Jävligt enkelt är det också.
2 bröd:
- 12 g jäst
- 6 dl vatten
- 280 g vetesurdeg (ca. 2 1/2 dl)
- 1 msk salt
- 850 g vetemjöl special (ca. 16 1/2 dl)
Lös jästen i vattnet, som är kallt, och rör ner surdegen och saltet. Arbeta ner mjölet till en deg och låt jäsa övertäckt i ca. 3 timmar. Ta en långpromenad vettja! Eller kolla på Apocalypse Now.
Sätt ugnen på högsta värmen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela den på två och arbeta ut till två limpor (vik kanterna över sig själva så du får ett högt bröd). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt vila tills ugnen blivit tillräckligt varm. Sätt in dem då längst ner och spreja vatten i övre och nedre delen av ugnen med en blomspruta, och låt baka i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200° och låt baka i yterligare 35-40 minuter.
Låt dem svalna på galler utan bakduk för den härliga ytan! :D

Kommentarer
Trackback