Champinjon- och olivpaj

 
För ett par år sedan, när jag ännu inte brukade vara hemma själv så ofta, så hände det vissa helger att jag fick hela lägenheten för mig själv.
Istället för hemmafest brukade jag ställa mig och baka den här underbara pajen och njuta den för mig själv framför en bra film.
 
Paj är ju så bra. Det finns ju så jävla många varianter, och egentligen kan man bara improvisera fram'et, bara man har mjöl, smör, ägg, mjölk/grädde och ost. Men det här receptet på pajdeg är från en jättefin kokbok som heter Kärlek, oliver och timjan. Det innehåller kesella, vilket gör att den inte är riktigt lika fet, och så blir den härligt krispig och smakrik med ägget. Nu ersatte jag någon deciliter med rågmjöl (man tager vad man haver), men det bidrar bara med en rikare smak.
 
- 2 dl vetemjöl
- 30 g smör
- 50 g kesella
- 1 ägg
 
- a fair few champinjoner
- en handfull goda oliver
- 3 ägg
- 2 dl mjölk
- 2 vitlöksklyftor
- lite salt & peppar
- ett par nävar god riven, lagrad ost

Blanda mjöl med smör som du skurit i små kuber, tillsammans med kesella, och knip ihop till en deg, lägg till ägget sist. Tryck ut i en pajform, alternativt kavla ut den och placera i. Förgrädda i ugnen i 200° i 10 minuter.
Grovhacka champinjonerna, och blanda tillsammans med oliverna ner ihop med ägg och mjölk i en bunke. Kör ner lite vitlök och salta och peppra efter smak (var försiktig med salt om du har oliver i, för att oliverna har sådan naturlig sälta i sig). Häll ut i pajskalet och strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i 35-40 minuter, eller tills den fått fin färg.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0