Valnötsbröd

 
 
Vackert och segt bröd med mycket nötig, knaprig smak. Börjar bli lite väl kräsen nu gällande brödets konsistens, och var inte helt nöjd med dess luftighet, hade gärna velat ha lite större hål. Nåja. Det gäller bara att vara tålmodig, hade ju verkligen kunnat arbeta med brödet mer, sträcka ut det fler gånger och låta det jäsa längre, menmen. Gott och höstligt!
 
- 6 g jäst
- 3 dl vatten
- 1 1/4 dl vetesurdegsgrund
- 1/2 msk salt
- lite drygt 8 dl vetemjöl special
- 1 dl grovhackade valnötter

Lös jästen i vattnet, och rör ner surdegsgrunden och saltet. Arbeta ner mjölet till en smidig deg (som dock är kladdig men släpper bunkens kanter nätt och jämnt), och knåda in valnötterna varsamt, utan att mosa dem. Täck över och låt jäsa i 2-3 timmar. Efter hälften av tiden lyft ut degen och sträck den över sig själv ett par gånger.
Häll ut degen på mjölat bakbord, sträck över sig själv ett par gånger, och forma till ett bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter eller så, medan ugnen värms till högsta värme.
Sätt in brödet, spruta vatten uppe och nere i ugnen, och baka i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 175° och baka i ytterligare 35 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0