Surdegsbröd med choklad





Degen ger dubbelt upp.
Följde Pain de Martins fina recept på hans "Ljust och gott med lite, lite råg"-bröd, men hade en massa choklad i ena brödet.
Åt ett chokladfyllt surdegsbröd på mitt helgsbesök i Köpenhamn i somras, från det lilla bageriet som låg runt hörnet där jag bodde, och har velat baka ett dylikt sedan dess.
De här bröden var helt gudomliga, I tell you. Även om du inte vill ha choklad i så är det bland det bästa jag bakat hittills. Stora, fina hål med läcker seghet och underbar tjock och seg yta. Och chokladtillägget är så jävla awesome. Så himla perfekt början på dagen på den gråa, kyliga morgonkvisten.
Dag 1, kväll
- 100 g vetesurdegsgrund (ca. 1 dl)
- 1 dl ljummet vatten
- 2 1/2 dl vetemjöl special
- 1 dl rågmjöl
Dag 2, morgon
- surdegen från kvällen innan
- 6 dl vatten
- 12 1/2 dl vetemjöl special
- 1 1/2 msk salt
- 75 g mörk Fairtrade choklad, grovhackad
Rör ihop allt och täck över med plast för att stå över natten, helt enkelt.
Morgonen därpå blandas surdegen med resterande ingredienser och täcks för att jäsa i ca. 3 timmar. Första timmen sträcks degen ut och viks över sig själv 2-3 gånger.
Dela degen på 2 delar. Vill man ha choklad i båda sina bröd dubblas mängden choklad i receptet. Platta ut ena degen till en rektangel och strö över hälften av chokladen. Vik den över sig själv, platta ut och strö över resten av chokladen, sträck ut och vik över sig själv igen. Forma till ett bröd och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Den andra degen sräcker du ut, viker den över sig själv igen och formar till ett till bröd, och lägger bredvid det andra på plåten. Täck över och låt jäsa i 1 timme till, medan ugnen värms till högsta värmen.
Sätt in plåten i ugnen, spruta in lite vatten och låt baka i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 200° och baka i 20-30 minuter till. Stäng av ugnen och låt bröden stå kvar i fem minuter med ugnsluckan på glänt

Kommentarer
Trackback