Pumpkin Pie



Det är Halloween och mest av allt vill min syster ha Pumpkin Pie, av den fina nostalgiska anledningen. Så vi pallade iväg oss till The English Shop på Medis, och skaffade lite mer pumpapuré och "evaporated milk" som det heter, annars lär det gå lika bra med kondenserad mjölk, tror jag.
Krämig och len med djup smak av pumpa och pepparkaka. Mer höstligt än detta kan det inte bli.
- 3 dl vetemjöl
- 100 g tärnat smör
- 2 tsk socker
- 3 msk kallt vatten
- (1 äggula)
- 3/4 cup socker
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk mald ingefära
- 1/4 tsk mald nejlika
- 2 ägg
- 1 burk pumpapuré (425 g)
- 340 g evaporated milk
Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa, rör ner socker. Forma en grop i mitten och häll ned vattnet, forma till en jämn deg - addera mer vatten om det behövs. Forma till en jämn boll, platta till lite, plasta in och ställ i kylskåpet i 15 - 30 minuter. Kavla ut mellan ett par bakplåtspappersark, så att det täcker en pajform.
Pensla eventuellt med äggula, och förgrädda i ugnen i 175° 10 minuter med ett jämnt lager ris utspritt på bakplåtspapper i skalet, ta bort riset och pappret sedan, och baka i ytterligare 5 minuter.
Höj ugnstemperaturen till 215°. Rör ihop socker och kryddor till fyllningen. Vispa äggen separat, rör ned pumpapurén och kryddblandningen, och därefter mjölken lite i taget. Häll ned i det förgräddade pajskalet, och baka i 15 minuter. Sänk därefter temperaturen till 175° och baka i ytterligare 40 minuter.

Kommentarer
Trackback