Pumpa- & chokladbullar

 
 
 
 
USA-nostalgi. Det är bara denna tid på året då jag över huvud taget blir nostalgisk (inför den tiden). Bara för att det luktar pumpa och sötbakade saker överallt. Eller. Köket luktar mycket nostalgiskt i varje fall. Choklad och pumpa. Slår aldrig "nostalgiskheten". Förra året gjorde jag det vi alltid gjort vid denna tid på året, Pumpkin chocolate chip cookies (http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/pumpkin-chocolate-chip-cookies.html), men nu ville jag väl spicea till det lite, I dunno.
 
Nej, faktum är att jag var ute och gick i min ångestfyllda sinnesstämning. Och så började det att snöa. Vissa ryggade till, drog jackan om sig, böjde ned huvudet och flydde så snabbt de kunde. Men så vissa såg ut som jag som jag mötte blicken med, och det var så obeskrivligt härligt att vi gick och log mot varandra. Nej, snön gjorde mig riktigt baksugen. Så jag ställde mig och nattbakade. Min familj må ha riktigt söta och goda drömmar, när denna lukt tränger sig in genom deras sovrumsdörrar.
 
Det är bra att baka bullar i muffinsformar - de har ingenstans att ta vägen än upp. Så man får stora, fluffiga, puffiga bullar.
 
(O, justeja, "adapted" från ett par amerikanska recept - Smitten Kitchen, you gotta love her - så ni får således stå ut med amerikanska mått då jag inte orkar översätta)
 
- 85 g smör
- 1/2 cup standard mjölk
- 25 g jäst
- 1/2 cup socker
- 1 ägg
- 2/3 cup pumpapuré
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk kanel
- 1/4 tsk nejlika
- 1/4 tsk ingefära
- 3 1/2 cup mjöl
 
- ca. 3 msk smör
- 200 g mörk choklad
- 1/4 cup socker

Smält smör och mjölk i kastrull, värm till fingervarmt och blanda samman med jästen. Vispa ner socker och ägg, och därefter pumpapurén. Rör ner kryddor, och arbeta till sist ner mjölet. Knåda till en smidig deg (den ska vara lite kladdig), strö över lite mjöl och täck med plast för att jäsa i 1 - 1 1/2 timme.
Gör fyllningen: Smält NÄSTAN smöret, så det är lite mer smält än rumsvarmt, och blanda med finhackad choklad och socker. Förbered ca. 12 muffinsformar (eller skit i det och gör vanliga svenskbullar).
Mjöla bakbord generöst, stjälp ut degen och kavla ut till en avlång rektangel - lite drygt 30 cm bred, men gärna hur lång som helst, för att få så många snurrar som möjligt. Bred över fyllningen och rulla ihop till en tjock jävla rulle. Skär i 12 bitar (jag gjorde 13) och lägg i formarna.
Baka i mitten av ugnen i 180° i 25 minuter.


Kommentarer
Steffi

Dagens höjdare, tack Elin!

2012-11-02 @ 09:08:53


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0