Nästan surdegsbröd

 
 
 
Det här brödet är la bra om man inte pallar vänta på surdeg, eller sköta om en surdeg. Den får helt enkelt bara jäsa under lång tid tills den blir bubblig som en surdeg, och så bakar man på den.
 
Och så får man inte glömma att den har en härlig seg och tjock yta med mjuk lite grövre fyllning. Gött.
 
- 1 rågad tsk torrjäst
- 1 msk salt
- 6 dl vetemjöl
- 1 dl rågmjöl
- 3 1/2 dl vatten
 

Blanda alla torra ingredienser för sig, och rör sedan ner vattnet. Arbeta bara tills du fått en jämn deg, täck därefter med plastfolie och låt jäsa i typ 18 timmar - det går säkert bra med 12.
Mjöla ett bakbord generöst och häll ut degen. Forma till en boll och ställ övertäckt med bakhandduk för att jäsa i ytterligare 2 timmar, sätt ugnen på högsta värme.
Sätt in brödet, spreja vatten uppe och nere i ugnen, och baka i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150° och baka i ytterligare 45 minuter.
Låt svalna på galler utan bakhandduk.
 

Finns det förresten nåt lyxigare i matväg än egna plockade kantareller på eget bakat bröd? Nää. Just det.
 




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0