Focaccia



Den ideala matsäcksmaten. Själv tog jag med mig en bit ut, tillsammans med lite te i en thermos, på en långpromenad i skogen och satt och smaskade på i den totala tystnaden vid vattnet. Stillheten bröts endast av ljudet från en förbiflygande svans vingar, och de mjuka vattendropparna från skyn.
- 25 g jäst
- 3 1/2 dl vatten, ljummet
- 1/4 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 7 dl vetemjöl
- olivolja, flingsalt, soltorkade tomater, oliver, timjan, rosmarin, what-have-you
Smält samman jäst och vatten, rör sedan ner olivolja och salt, och arbeta ner mjölet. Degen ska vara väldigt kladdig!
Täck över och låt jäsa i 40 minuter.
Mjöla bakbord rejält och häll ut degen, knåda in lite mjöl och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta ut till ca. 1-2 cm tjock kaka. Täck över och låt jäsa i ytterligare 15-30 minuter, medan ugnen värms till 225°.
Tryck ner soltorkade tomater och oliver, och smula över flingsalt och diverse örter om så önskas. Ringla över olivolja, eller så räcker det bara med oljan från soltorkade tomaterna.
Baka mitt i ugnen i 25 minuter.
Låt svalna en aning, skär i rutor och käka som det är, eller fyll med något gott! Typ mozzarella, fetaost eller någon god lagrad ost.

Kommentarer
Ange
Vill osså mysa på landställe piltre.
elin
haha men du bor ju på landet <3 nästa gång bjuer jag med dig!
Trackback