Det höstliga äppelbrödet

 
 
Det tycks vara mycket populärt med små äppelbitar i surdegsbrödet från bageriet så här års. Själv är jag inte ofta särskilt förtjust i syrliga eller fruktiga saker i min mat, vare sig det är bröd eller sötsaker. Äpplen som man  plockat själv, är helt mogna och som dessutom bakas blir dock sega och bara söta, och är egentligen en pefekt lagom lyxig smaksättning till det vardagliga brödet. Nästa gång får det dock bli lite större och fler bitar tror jag.
 
Jag gillar det här brödet, om man inte orkar sköta om en surdeg. Degen är mycket lös, vilken är bra om man orkar sträcka ut och vika den över sig själv en del, för då blir det fina bubblor som gör brödet segt och gott. Och ha gott om tid, låt det jäsa ordentligt under lång tid så blir det stort ändå, trots de små mängderna ingredienser.
 
- 10 g jäst
- 3 dl vatten
- 1/2 msk salt
- 1/2 - 1 äpple, skalat, urkärnat och tärnat
- 5 1/2 dl vetemjöl special

Smula jästen och lös upp det i vattnet, som är kallt. Rör ner salt och äpple, och arbeta ner mjölet - degen är lös och klibbig, det är bra. Täck över med plastfolie och låt jäsa i 5-8 timmar.
Mjöla bakbord generöst och häll ut degen. Sträck ut och vik över sig själv ett par gånger. Placera på bakplåtspapper som du viker upp kanterna på och fäster fast med gem, så du får en liten engångs-brödform. Lägg bakpapperet på galler och låt jäsa i ytterligare en timme, medan du sätter på ugnen till högsta värme.
Sätt in brödet, spruta vatten uppe och nere i ugnen och baka i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150°, och baka i ytterligare 45 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0