Cheesecake med äppelkola




Jenny hade namnsdag! Det är höst! Jenny=cheesecake höst=äpplen.
I dunno.
Maffigt, sött, höstigt och mysigt var det i alla fall.
Men fan ta dig om du går och köper dig äpplen så här års! I värsta fall får man väl för fasen ta och palla lite äpplen nånstans ifrån :D
- 250 g digestivekex
- 100 g smör
- 1 tsk kanel
- 500 g Philadelphiaost
- 1 2/3 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl socker
- 1 dl sirap
- 1 msk smör
- 1 msk vaniljsocker
- 2 äpplen + lite smör, strösocker & kanel
Mal kexen i matberedare, alternativt smula ner dem i en plastpåse och mosa dem med en kavel. Blanda med smöret och kanel, och tryck ut i en kakform. Ställ in i kylskåpet så länge. Sätt på ugnen till 175°.
Vispa osten slät med elvisp, tillsätt socker och vaniljsocker. Vispa ner ett ägg i taget.
När kexskalet hårdnat, häll ner ostblandningen försiktigt. Grädda i ugnen i 45-60 minuter. Den ska vara fast och ytan inte blöt, men mitten får dallra när man skakar till den. Stäng av ugnen och låt svalna därinne. När den svalnat, ställ in den kylskåp och låt stelna i några timmar eller över natten.
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i typ 40 minuter, eller tills den tjocknat. Rör ner smör och vaniljsocker och låt svalna lite.
Skala och kärna ur äpplena. Skär i tunna skivor/klyftor och fräs dem några minuter på båda sidor i smör, strösocker och kanel.
Placera ut äpplena över ostkakan och häll över kolan, bred ut och låt stelna.

Kommentarer
Trackback