Bondbröd


Ett perfekt och lättgjort bondbröd som du slänger ihop på en kväll. Vitt bröd med grov skorpa, är det inte ett fint frukostbröd? :))))))) Stort och vackert blir det också.
Det jag undrar över är om svenska bönder förr i tiden verkligen hade tillgång till olivolja. Kanske rapsolja vore mer bondigt egentligen. Hm.
- 25 g jäst
- 5 dl vatten, fingervarmt
- 1/2 dl olivolja
- 2 tsk salt
- ca. 14 dl vetemjöl special
Smula ner jästen och rör ut i vattnet och oljan. Rör ner salt och arbeta ner mjöl. Arbeta och knåda på du bara, degen ska bli jämn och smidig - kunna släppa bunkens kanter (om den inte gör det - lägg till mer mjöl) men helst ändå vara en aning kladdig, då tycker jag det blir saftigare och luftigare.
Strö över lite mjöl och täck över för att jäsa i ca. en timme eller tills degen blivit dubbelt så stor.
Stjälp upp på mjölat bakbord. Denna gång gjorde jag inte något som helst med degen, eftersom den redan hade en sådan perfekt rund uppjäst form från bunken lät jag det vara så och la direkt på plåten med bakplåtspapper. Täck över för att jäsa i ytterligare ca. en halvtimme medan ugnen värms till högsta värme. Sätt in brödet och spreja vatten uppe och nere i ugnen med blomspruta (eller skvätt in lite vatten bara) och baka i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 150° och baka i ytterligare 45 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Kommentarer
Trackback