Awesome kalljäst ljust surdegsbröd

 
 
Behöver aldrig mer gå till ett bageri. Jämförde detta mitt egna lilla (stora) verk med ett bröd mamma kom hem med från bageriet för 60 :- här om dagen, och detta vinner.
Nackdelen med att baka så in i helvetes gott bröd är att man blir alldeles för kräsen för vanligt Ica-bröd.
 
Och jag är för dålig på att skära bröd för att det är rättvist mot brödet, här syns inte alla dess fina hål. Men vilken seg, tjock härlig skorpa - och gud så seg och saftig insida!
 
- 12 g jäst
- 6 dl kallt vatten
- 2 3/4 dl vetesurdegsgrund
- 1 msk salt
- ca. 14-15 dl vetemjöl special

Rör ihop jäst och vatten, och lös upp surdegen i blandningen. Rör ner salt och arbeta ner mjölet. Knåda till en smidig deg, det får ta sig en tid.
Täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet över natten (eller dagen).
Ta fram degen och sträck ut den och vik den över sig själv några gånger. Sätt ugnen på högsta värme och låt degen jäsa övertäckt i ca. en timme i rumsvärme.
Forma degen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och spruta vatten uppe och nere. Baka i 15 minuter, och sänk sedan värmen till 150° för att baka i ytterligare 50 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0