Yoghurtlimpa

Mycket gott vardagsbröd. Yoghurten gör smaken mer fyllig på något sätt, tillsammans med lite smör. Vill man ha ännu mer smak kan man ha mer sirap, en hel deciliter gör dessutom brödet mörkt och vackert.
- 25 g smör
- 2 1/2 dl naturell yoghurt
- 25 g jäst
- 2 msk mörk sirap
- 1 tsk salt
- 1 1/2 dl rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
Smält smöret och värm upp det tillsammans med yoghurten till fingervarmt. Häll på lite av vätskan på jästen, smält samman, och häll på resten. Rör ner sirap och salt, och arbeta därefter ner mjölet lite i taget, till en fast, jämn och smidig deg. Knåda.
Täck över och låt jäsa till dubbla storlek (ca. 40 minuter).
Arbeta ut degen på mjölat bakbord, forma till en limpa och täck över för jäsning i ytterligare minst ca. 30 minuter.
Baka i nedre delen av ugnen i 200° i ca. 40 minuter.

Kommentarer
Trackback