Kalljästa frukostbullar

Behövde bröd till morgonen. Smidigt detta med kalljäsning. Sätt degen på kvällen, in i kylskåpet, kör in i ugnen på morgonen, färska ugnsvarma bullar till frukost liksom.
Och detta hann jag med trots att jag drog iväg till filminspelning senare den morgonen. Smidigt som sagt.
Vill man ha mjukare frallor har man mjölk i istället - det jag har gjort ger dem en frasig yta. Testa gärna att ha vallmofrön också.
10 bullar:
- 1/3 paket jäst
- 2 dl kallt vatten
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
- 6-7 dl rågsikt
Smula ner jäst i en bunke, och häll på lite av vattnet, rör om tills allt löst sig. Häll på resten av vattnet, olja och salt. Arbeta ner mjölet tills du får en fast, smidig deg som släpper bunkens kanter. Knåda några minuter.
Forma degen till 10 runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i kylskåpet över natten.
Ställ fram plåten på morgonen, och låt stå framme i minst 30 minuter - medan du värmer ugnen till 250°. Pensla bullarna med lite vatten och strö eventuellt över vallmo-/sesamfrön. Baka frallorna i mitten av ugnen i ca. 12 minuter.
Låt svalna på galler.

Kommentarer
Trackback