Fröbröd


Mycket gott och saftigt, lagom grovt bröd med lite knaprighet! Perfekt frukostbröd liksom.
Synd att det blev så dåliga bilder bara.
- 50 g jäst
- 8 dl vatten
- 3-4 msk mörk sirap
- 3 tsk salt
- 2 dl frön (jag hade pumpa- och solrosfrön)
- 4 dl fint rågmjöl
- ca. 13 dl vetemjöl
Smält samman jästen med vattnet som du värmt till ca. 37°, fingervarmt. Rör ner sirap och salt, och därefter frön. Arbeta sedan ner mjölet lite i taget, och knåda till du fått en fast, jämn och smidig deg som släpper bunkens kanter.
Täck över och låt jäsa till dubbla storleken, ca. 45 minuter.
Ta fram degen och arbeta ut på mjölat bord. Dela den på två, forma limpor och lägg i smörad brödform, om så önskas.
Täck över och låt jäsa igen i ca. 30 minuter.
Baka i nedre delen av ugnen i 200° i ca. 30-40 minuter, eller tills teststickan kommer ut torr.

Kommentarer
Trackback