Bergis

En svensk vit brödsklassiker. Och ett mycket gott och saftigt sådant må jag säga.
Passade väl bra på buffébordet på studentmottagningen.
- 50 g jäst
- 1 msk olja / smält smör
- 5 dl vatten / mjölk
- 2 tsk salt
- ca. 13 dl vetemjöl
- 1 uppvispad äggvita
- vallmofrön
Smula ner jästen och häll på fingervarm vätska tillsammans med matfettet. Salta, och arbeta därefter ner mjölet, till en jämn, smidig och blank deg. Täck över för att jäsa till dubbla storlek, ca. 45-60 minuter.
Ta fram degen på mjölat bakbord, lägg undan en liten bit, och dela resten på två. Forma till två limpor.
Gör två flätor och placera ovanpå limporna. Täck över och låt jäsa igen i ca. 30 minuter.
Pensla med äggvitan och strö över lite vallmofrön, innan du bakar dem i nedersta delen av ugnen i 125° i 20-25 minuter.

Kommentarer
Trackback