Vitt matbröd





Var sugen på nåt vitt och lätt, fluffigt bröd för omständighetens skull, gentemot grova, täta fullkornigheter exempelvis. Hm. Gott!

- 25
g
jäst
- 2,5 dl vatten
- 25 g smör
- 1 tsk salt
- ca. 7 dl vetemjöl
(jag tog 3 av de deciliterna rågsikt)
- vallmofrön

Smula ner jästen och häll på smält smör tillsammans med vatten, som tillsammans ska vara fingervarmt. Rör ner salt, och arbeta därefter ner mjölet. Knåda till en fast, smidig och blank deg, tills den släpper bunkens kanter.
Strö över lite mjöl och täck över för att jäsa i ca. 40 minuter.
Arbeta ut degen på en mjölad bänk, forma till en limpa och täck över för jäsning i ytterligare ca. 40 minuter.
Sätt ugnen på 200°, och ställ in en ugnsfast form i botten med lite vatten i. Skåra limpan, pensla med lite vatten och strö eventuellt över lite vallmofrön. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca. 40 minuter.
Låt svalna på galler.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0