Rofans vardagsbröd


I dunno. Så heter brödet i en mycket fin kokbok "Kärlek, oliver och timjan - mat för välbefinnande".
Rofan må vara lycklig. Hans alldeles speciella vardagsbröd fick bli det grövre brödet på min studentmottagning.
Också mycket gott! Fullpackad med en massa frön och andra nyttigheter, men inte mindre saftigt för det!
- 2 dl rågmjöl
- 1 dl hela linfrön
- 1 dl havre- eller vetekli (jag tog faktiskt vetekross)
- 1-2 dl solrosfrön
- 2 rågade tsk salt
- 5 dl kokhett vatten
- 25 g jäst
- 2 dl fingervarmt vatten
- 9-10 dl vetemjöl
- 2-3 dl extra vetemjöl
- 1 ägg
- lite solrosfrön
Blanda ner rågmjöl, linfrön, vetekli, solrosfrön och salt i en bunke, och slå på kokhett vatten. Rör om, och låt stå i 1-2 timmar.
Rör ut jästen i fingervarmt vatten, låt smälta samman, och rör sedan ner det i smeten. Arbeta ner vetemjölet, och låt jäsa övertäckt i cirka en timme.
Strö ut ett par deciliter vetemjöl på bakbord och arbeta ut degen därpå, knåda. Forma degen till en avlång limpa och placera den på en plåt med bakplåtspapper, och täck över för att jäsa i ytterligare 30 minuter.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite solrosfrön.
Grädda brödet i 250° i 15 minuter, och sänk därefter värmen till 150° och grädda i 25-30 minuter till.

Kommentarer
Trackback