Minipajer med rabarber



Kul med saker som bara *måste* användas upp snart. För då bara *måste* man baka.
Och så har vi tjejer något fanatiskt intresse av minimat, eller snarare, mat i miniform. Whats up with that?
Men. Egentligen är jag rätt smart. De är små godingarna proppfyllda med söta rabarber, kanel och krispig mördeg, är perfekta att frysa in och ta fram när man blir sötsugen, eller vill bjuda någon som är dem värda.
Detta recept är gjort om lite från Stora dessertbokens Bondmorans rabarberpaj.
- 3 3/4 dl vetemjöl
- 2 msk florsocker
- 125 g rumsvarmt, tärnat smör
- 1 äggula
- 2 1/2 dl socker
- 1 1/4 dl vatten
- ca. 4-5 stjälkar tärnade rabarber
- 1 äpple, skalat och urkärnat, samt tärnat
- lite strösocker + kanel
Blanda mjöl och florsocker, och smula ihop med smöret. Ha ner äggulan och mosa ihop till en fast, jämn deg med händerna. Forma till en boll, platta till lite, slå in i plastfolie och ställ i kylskåp i ca. 15 minuter.
Ta fram degen och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta ut rundlar och placera i muffinsformar.Ställ i kylskåpet i ytterligare en kvart.
Smält ihop socker och vatten i en kastrull till en sirapig vätska, lägg ner rabarber och äpplet, och låt sjuda tills rabarbern är mjuk. Häll av spadet och låt svalna.
Lägg rabarberkompotten i de små pajskalen, strö över lite strösocker och kanel på alla, garnera eventuellt med lite överbliven mördeg, och baka i mitten av ugnen i 190° i ca. 25 minuter.
Låt stå lite först i formen innan du försiktigt lyfter ut dem och låter dem svalna på galler.
Trackback