Irish soda bread


I princip en robust, stor scones. Med grövre mjölsorter.
Jag glömmer gång på gång att uppdatera vårt jästinnehav. Detta bröd kallas soda bread eftersom det innehåller just baking soda (bikarbonat) istället för jäst, och går således väldigt snabbt att göra - du har ett nybakat, grovt bröd med härlig yta inom en timme.
Visserligen är konsistensen alltid en annan då man utesluter jäsning i brödbakning, tycker jag, men det är en smaksak, och jag råkar just tycka om den smuliga sconessmaken. Baksidan med bröd som dessa, utan jäst, är att de inte håller lika väl eller länge. Så om man vet av sig redan vid baktillfället att man inte kommer käka upp det inom ett dygn, kan man ju frysa in det.
Jag tror folk även är onödigt skeptiska mot filmjölk. Personligen tycker jag inte alls om smaken att äta sådär som yoghurt, eller till flingor liksom - alldeles för surt - men i bröd passar det utmärkt. Och tillsammans med bikarbonat händer en slags kemisk förälskelse, jag har hört att det är då bikarbonaten börjar fungera bra. Dessutom ger det en fräsch, nästan sötaktig smak och saftighet. Typ. Tycker jag.
Omgjort från några amerikanska recept, därav de konstiga måtten...
- 5,9 dl vetemjöl
- 5,9 dl fint rågmjöl
- 1,2 dl havregryn
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- ca. 5,4 dl filmjölk
Blanda alla torra ingredienser, och rör ner filmjölken, knåda (med händerna) till en jämn deg. Forma till en rund limpa, platta till en aning och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Skåra ett kors i mitten (är i alla fall det klassiska Irish soda bread-stilen) och baka i 200° i 30 minuter.

Kommentarer
Trackback