Görans tårta





Gjorde den här till middagen efter en begravningsceremoni. Eller nej, efter middagen förstås, inte till middag.
Feedback var att den var riktigt saftig och smaskig. Det bådar ju gott! Och chokladig. Och stor.

Tårtbotten gjordes två gånger, för att få två delar, då det inte fanns någon varmluftsalternativ i ugnen.

Alltså, två gånger följande...

- 5 ägg
- 2 1/2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1/2 dl potatismjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver

Vispa med elvisp ägg och socker i ca. 5 minuter. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Lägg ner bakplåtspapper i en långpanna och baka i nedre delen av ugnen i 175° i 20 minuter. Låt svalna på galler.

Vad synd att jag inte minns hur jag gjorde chokladfyllningen och krämen utanpå! Jag tror att det var typ såhär dock...

Chokladfyllning:

- 1 3/4 dl socker
- 2 msk vetemjöl
- 1 1/2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 75 g mörk choklad


Blanda socker och vetemjöl i en kastrull, häll på lite av grädden och mjölken, rör om, slå på resten av vätskan och rör ner hackad mörk choklad. Låt sjuda upp under vispning eller kraftig omrörning, tills smeten tjocknat. Låt svalna.

Chokladkräm till utsidan:

- 4 äggulor
- 2 msk kakao
- 2 dl grädde
- 1 dl socker
- 50 g smör

Rör ihop i en kastrull äggulor, kakao grädden och socker, skär smöret i kuber och vispa alltsammans medan det sjuds upp, och fortsätt vispa tills smeten tjocknat. Låt svalna.

På ena tårtbotten breder du på chokladfyllningen, och så lägger du på den andra tårtbotten över. Bred över chokladkrämen, och garnera gärna med typ After Eight eller what have you. Och sikta över lite kakao!
Trackback

RSS 2.0