Chévre- & fikonpaj med honung & rosmarin


Jag tror att de här kammade hem priset på mottagningen för mest populär och godast. Jag tror.
För den är mycket god :)
Så himla perfekt kombination, chévreost + fikon + honung + rostade pinjenötter + rosmarin I EN PAJ :D
Pajskalet:
- 2½ dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 äggula
Smula ihop mjöl med smör och äggula, mosa ihop till en fast deg och tryck ut i pajformen, alternativt kavla ut och placera över formen. Förgrädda i ugnen i 200° i ca. 10 minuter.
Fyllning:
- 6 torkade fikon
- 1½ dl crème frâiche
- 1 dl grädde
- 2 hela ägg
- 1 äggula
- 140 g getost
Garnering:
- lite flytande honung
- några kvistar färsk rosmarin
- rostade pinjenötter/valnötter
Sänk värmen på ugnen till 175°. Vispa samman creme frâiche, grädde och ägg. Smula ner hälften av osten i pajskalet. Häll på äggstanningen. Skiva fikonen och placera ut i pajen, och smula därefter över resten av osten. Grädda i ugnen i ca. 30 minute,r eller tills den fått fin färg.
Garnera med rostade pinjenötter, färsk rosmarin och ringla över lite flytande honung.
Rostade pinjenötter görs såhär förresten: Stek i stekpanna på hög värme i lite olja tills de fått lite färg, i ca. 3-5 minuter.

Kommentarer
Steffi
Testade den med päron istället för fikon... får se hur den smaker bara :)
Svar:
Elin
Steffi
Och det blev gott! Pajen tog slut alldeles för fort!
Trackback