Saffransbröd

 
 
Nej, inte lussebullar mitt i sommaren (men vore inte det något?). Matbröd med saffran! Kryddor som saffran och kakao, som vanligtvis används i söta degar, är ju väldigt fina smaksättare i matlagning.
 
Jättemys och gosigt att äta såhär på morgonkvisten. Dessutom är det ett väldigt färgglatt och vackert bröd, tycker jag.
 
Det här brödet är kalljäst, men i princip kan man ju använda vilket brödrecept man önskar och tillägga saffran bara. Gillar dock att kalljäsa över natten, för då kan man få nybakat bröd på morgonen <3
 
- 1/3 paket jäst
- 2 dl kallt vatten
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 paket saffran á 0,5 gram
- 5 1/2 - 6 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör tills det smält samman. Slå på resten av vattnet, oljan och addera kryddorna. Arbeta ner mjölet och knåda tills degen släpper bunkens kanten och är jämn och smidig.
Arbeta ut på mjölat bakbord till en limpa, och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck över med kökshandduk och ställ i kylskåpet över natten.
Ta fram plåten och låt stå framme i minst 30 minuter, medan du värmer ugnen till 200°, och ställer in en ugnssäker form med lite vatten i botten. Pensla brödet med lite vatten och baka på falsen näst längst ner i ca. 40 minuter.
Låt svalna på galler.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0