Fröbröd
Borde ha lärt mig vid det här laget att endast köpa torrjäst, för jag glömmer bort att jag har färskjäst hemma. Och då när jag kommer på det, blir glad och tänker baka bröd, så märker jag när jag redan letat fram ett superawesome recept att jästen är dålig.
Men då står jag där och är in the mode för brödbakning redan, så då måste bröd ju bakas.
Men då får det bli med bikarbonat istället.
Inte illa det heller!
För det här är ett saftigt bröd fullproppat med energirika små knapriga frön. Visst har jag blivit bra på att marknadsföra mina små bakverk?
- 5 dl rågsikt
- 2 dl blandade frön exempelvis linfrön, solrosfrön, rågkross, sesamfrön, pumpakärnor... what-have-you
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1/2 dl mörk sirap
- 5 dl filmjölk (egentligen går det med typ vilken vätska som helst - jag tog faktiskt en blandning av filmjölk, yoghurt och mjölk denna gång eftersom varorna i kylskåpet börjar tina iväg, hm, men filmjölk gör brödet mer saftigt och ger bikarbonaten tydligen en extra kick)
- lite fler frön som garnering, why not?
Blanda alla torra ingredienser, och rör ner sirap och filmjölk. Klicka ner den lösa degen/smeten i en smörad brödform, garnera eventuellt med lite frön, och hyss in i ugnen som är 175° varm (nedre delen) i ca. 1 timme, eller tills provstickan kommer ut torr.
Låt vila i formen i några minuter innan du stjälper ut den och låter svalna på galler.

Kommentarer
Trackback