Vit chokladcheesecake med browniebotten



Annika hintade om att det fanns jäst att baka bröd på, eftersom jag numera är en smula känd för att tycka om brödbakande. Men om Victor skulle vara med så urartade idéerna lite, och det resulterade i detta verk istället.
Iofs har jag varit sugen på att baka cheesecake ett tag, och gärna med vit chokladtwist. Men en saftig, riktigt chokladrik browniebotten är fan inte fel på en redan härligt mäktig kaka som denna.
Browniebotten:
- 150 g smör
- 1 dl kakao
- 100 g mörk choklad
- 3 dl socker
- 3 ägg
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
Smält smöret och rör ner kakaon och den mörka chokladen, och låt allt smälta samman, rör ihop. Vispa socker och ägg poröst, och rör ner mjöl, bakpulver och chokladsmet. Rör samman allt.
Häll ner i en smörad och "kakao-ad" kakform, och baka i nedre delen av ugnen i 150° i ca. 30 minuter. Den ska vara fast på utsidan, men fortfarande kletig på insidan lite grand sådär. Låt svalna en stund, ca. en timme.
Vit chokladcheesecake-smet:
- 375 g Philadelphiaost eller annan cream cheese
- 1 dl socker
- 3 ägg
- 185 g vit choklad
- 225 g creme frâiche
- 1 tsk vaniljsocker
Vispa Philadelphiaosten tillsammans med sockret, tills du får en jämn smet liksom. Därefter vispar du ner ett ägg i taget. Smält chokladen (typ i mikron) och rör snappt ner creme frâich, även detta ska bli en jämn smet. Vispa ner i ostsmeten, tills allt är helt blandat. Häll ner över den avsvalnade browniekakan, och baka i nedre delen av ugnen (som jag sänkte till ca. 145°) i ca. en timme. Låt svalna i rumstemperatur i ungefär en timme, innan du ställer in den i kylskåpet (eller käkar upp den).
Trackback