Sojavetebröd


Njaa. Vi hade införskaffat sojamjöl för ett tag sedan, var väl på tiden att det utnyttjades. Då lukten av mjölet gjorde mig en aning misstänksam, tog jag bara litelite denna gång. Men smaken kändes knappt - om något - av. Det smakade helt enkelt som vanligt vetebröd. Och det är ju helt okej :)
Så ja. Ultimat mjöl för oss vegetarianer (40% protein!). Se till att köpa sojaprodukter ekologiskt dock - detta var från Saltå Kvarn - eftersom sojaprodukter i allmänhet kommer från sojabönor som är nästintill helt utan tvekan GMO-utvecklade nu för tiden. Därför har jag nästan helt slutat laga mat med sojaprodukter (vegetarisk färs, osv). Nåja! Nu till receptet:
- 3 dl ljummet vatten
- 26 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk mörk sirap
- 1,5 dl sojamjöl
- ca. 5-6 dl vetemjöl
Jag brukar värma vattnet i mikron. Tycker inte om att använda färdigljummet vatten från kranen, det finns ju faktiskt bakterier då. Och så häller man på detta på den nersmulade jästen. Röraröra tills det är upplöst. Ner med salt, sirap och därefter arbetar man ner mjölet lite i taget, tills degen släpper bunkens kanter och är slät och elastisk. Täck över för att jäsa ett tag (jag lät min jäsa i en timme denna gång, det smakade faktiskt en aning för mycket jäst - testa en halvtimme).
Ta fram degen på den lätt mjölade köksbänken, arbeta ut och forma till en limpa, som man placerar i en smörad bakform. Täck över och låt jäsa i ytterligare en halvtimme, och baka därefter i nedre delen av ugnen i 225° i ca. en halvtimme, eller tills teststickan kommer ut torr. Låt svalna på galler.

Kommentarer
Trackback