Schackrutor


Jag älskar min chokladbok av Magnus Johansson. Har jag tråkigt brukar jag ofta hamna framför den. Och de här småkakorna tycker jag är så fina, så de har jag länge varit sugen på att göra. För mig finns det inget bättre (förutom att få göra film) än att tillbringa hela lördagar med pyssel som detta.
Spröda, små finingar. Perfekta munsbitar till kaffet eller nåt. Detta är endast en halv sats, och blev ändå runt 50-60 stycken.
Vita degen:
- 125 g smör
- 1 dl florsocker
- 1/2 krm salt
- 2 1/2 dl vetemjöl
Chokladdegen:
- 125 g smör
- 1 dl florsocker
- 1/2 krm salt
- knappt 1 dl kakao
- 2 1/2 dl vetemjöl
Gör degarna i var sin bunke. Blanda smör tillsammans med socker och salt. Sikta ner mjöl och kakao för chokladdegen. Blanda väl.
Innan du kavlar ut degarna så lägg undan ca. 1/5 av vardera i kylskåpet om du vill slå in dem, annars går det ju lika bra att ha dem som vanliga schackrutor.
Kavla ut den vardera deg till en centimeters tjocklek. Lägg in dem i kylskåpet i en halvtimme.
Ta fram degen och lägg den mörka ovanpå den ljusa, och skär längder. Pensla ovansidan på dem med kallt vatten, och lägg ihop dem två och två. Kavla ut resten av degarna som du lagt undan och slå in längderna, innan du skär ut kakor av dem. Får man lite deg över kan man bara slå ihop smulorna och skära ut nya kakor, så får man lite leopardmönster eller dylikt på dem.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i ca. 10 minuter.
Trackback